Sjednica Skupštine Kosova

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj optužio je danas na sjednici Skupštine Kosova Hashima Thaçija da je poklonio Crnoj Gori dio teritorije Kosova.

"Gospodin Thaçi i Vlada Kosova dali su neko zemljište Crnoj Gori, sa čim se vlasnici tog zemljišta ne slažu", rekao je Haradinaj u Skupštini Kosova i dodao da Kosovo i Crna Gora imaju svoje granice koje su utvrđene još u doba bivše SFR Jugoslavije.
Demarkacija granične linije između Kosova i Crne Gore bila je jedna od tačaka dnevnog reda današnje sjednice Skupštine Kosova na kojoj je informaciju o tome trebalo da podnese prvi zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hashim Thaçi. 
Thaçi, kako je saopšteno, zbog obaveza nije mogao da dođe na sjednicu Skupštine Kosova, pa je o razgraničenju bilo riječi u sklopu poslaničkih pitanja. 
Haradinaj je rekao da granična linija koja dijeli Kosovo i Crnu Goru, prema informacijama koje ima, ulazi na teritoriju Kosova i pozvao je Vladu Kosova i Thaçija da "poprave takvo stanje". 
"Ne vjerujem da Crnoj Gori trebaju naše, kosovske planine, imaju oni dosta. Ako neko ima planine da poklanja, neka da svoje, a ne kosovske", rekao je Haradinaj. 
Haradinaj je dodao da i Crnoj Gori, kao i Kosovu, treba dobar susjed sa kojim nema spor oko zemlje. 
Zvanična Podgorica i Priština počele su još 2009. godine razgovore o demarkaciji granice, ali je od tada održano svega nekoliko protokolarnih susreta vladinih komisija. 
Obje strane se pozivaju na avnojevske granice, ali ih različito tumače, jer je od ukupno 79 kilometara granice navodno sporno oko 900 metara za koje i Crna Gora i Kosovo tvrde da su njihovi. 
Međutim, stanovnici opština Dečane, Peć i Istok procjenjuju da se takvom demarkacijom granične linije između Crne Gore i Kosova, može doći u situaciju da Kosovo izgubi oko 12.000 hektara zemljišta. 
Predstavnici građana iz ovih opština danas su o tome informisali i predsjednika Skupštine Kosova Kadrija Veselija.