Ispoštovati principe

Premijer Kosova Isa Mustafa izjavio je da je odlaganje rasprave i glasanje u parlamentu o prijedlogu amandmana na Ustav Kosova došlo na preporuku Federice Mogherini.

Mustafa je za RTK-a rekao da zakoni treba da budu prevedeni i da oduzimaju dosta vremena, i dodao da je o tome direktno razgovarao sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Federicom Mogherini. 
"Da, jutros sam razgovarao s visokom predstavnicom EU. Ona nije imala neki zahtjev, ali smo se složili da pravda ne može da se ostvari pod bilo kakvim uslovom, već ima principa koje treba poštovati", rekao je Mustafa. 
On je odbacio kao neistinite konstatacije da vladajuća koalicija ima problema s brojem glasova potrebnim za usvajanje amandmana i zakona o Specijalnom sudu i najavio da će slijedeće nedjelje o tome razgovarati sa šefovima poslaničkih grupa u Skupštini Kosova. 
On se takođe požalio da je prijedlog zakona imao grešaka u prevodu i da ih treba ispraviti. 
Skupština Kosova je na jučerašnjoj sjednici na zahtjev poslaničke grupe Demokratske partije Kosova sa 78 za i dva uzdržana glasa odlučila da se sjednica na kojoj je trebalo da se razmotri ustavni amandman koji bi omogućio otvaranja procesa formiranja Specijalnog suda za zločine bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), odloži.