Pozvali na transparentnu istragu

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, i premijer Isa Mustafa, u zajedničkom saopštenju izrazili su duboku zabrinutost i osudili svako učešće građana Kosova u, kako su rekli, incidentima u Makedoniji čiji je cilj destabilizacija Kosova i susjednih država.

Time je dovedena u pitanje sigurnost, a ugroženi su i životi i imovina građana, dodaje se u saopštenju.
Pozvali su na transparentnu istragu i ponudili pomoć institucija Kosova kako bi se utvrdila istina.
Ponovili su da Kosovo podržava multietničku Makedoniju.
Politički analitičar iz Prištine Belul Beqaj, za Al Jazeeru kaže da je dramatično stanje u Makedoniji posljedica dvije kompleksne situacije, međunarodne geostrateške i one unutar Makedonije.
"Ona je bila na ivici među unutrašnjeg makedonskog razdora i ta vlast je pokušala da na jedan manevarski i lukav način, taj unutarmakedonski konflikt prebaci na međunacionalni konflikt i mislim da je tu instrumentalizovano nekoliko ekstremnih Albanaca, koji su prihvatili tu igru.“ 

Beqaj: Makedonija stoji na staklenim nogama

"U svakom slučaju biće viktimizacija daljeg stanja u Makedoniji, pogotovo u međunacionalnim odnosima unutar Makedonije, a mi znamo da je u ovoj zemlji zapravo bilo dosta mučnih, dramatičnih, nestabilnih trenutaka posle zadnjih sukoba 2001. godine do danas, a i sama država kao takva stoji na staklenim nogama“, kazao je Beqaj.
Reakcija na dešavanja u Kumanovu stigla je i od evropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva.
"Prvo - zabrinuti smo zbog dešavanja tokom vikenda. Drugo - Pozivamo sve strane da zajedno razriješe šta se zapravo dogodilo i da djeluju zajedno. Ovaj napad, događaj, ne može i ne smije odvratiti pažnju od veoma ozbiljne unutrašnje političke situacije u Makedoniji, radi koje smo pozivali Vladu i opozicijske partije da je počnu rješavati i sarađivati“, kazao je Johannes Hahn.
"Ovo se ne treba koristiti za produbljavanje složenosti u državi i etničkih tenzija. Pozivam sve na zajedničko, ciljano i transparentno djelovanje.“
Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, pozvao je danas na ponovno uspostavljanje mira u Makedoniji, apelujući na sve strane da sarađuju i provedu punu istragu uz maksimalno uzdržavanje od nasilja, kao i od akcija i retorike koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije nasilja.
Izrazivši uznemirenost zbog sukoba koji su proteklog vikenda izbili u Kumanovu, Ban je u saopštenju pozvao sve strane da "sarađuju kako bi se ponovo uspostavio mir i provedu punu istragu o tim događajima na objektivan i transparentan način", prenosi AFP.

Vajgl: Strašan udarac za regiju

Ivo Vajgl, izvjestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju kaže da ta zemlja zaslužuje svu pažnju Evropske unije i međunarodne zajednice, te da bi destabilizacija države lako mogla imati negativne posljedice za regionalnu stabilnost jugoistočne Evrope.
"Ovi događaji su tragični i ne bi trebalo ići tako daleko. Ne treba doći do toga da se politička kriza izrodi u takve vrste nasilja i da politička kriza privlači avanturiste, ekstremiste, teroriste da se angažiraju i traže svoju priliku. Mislim da je ovo za Makedoniju strašan udarac. Ali je i zapravo udarac za mir i stabilnost u cijeloj regiji."
Osnovni sud u Skoplju danas je odredio jednomjesečni pritvor za 30 privedenih pripadnika naoružane grupe koja se tokom vikenda sukobila s makedonskom policijom u predgrađu Kumanova.