Optužnicu podigao tužilac STK-a

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu protiv 32 osobe za krivična djela regrutacije za terorizam, organizovanje i učešće u terorističkim grupama i za neovlašćeno posjedovanje oružja.

Kako prenose elektronski mediji, od 32 optužene osobe, njih 27 je optuženo za krivično djelo organizovanja i učešća u terorističkim grupama po članu 143 Krivičnog zakona Kosova (KZK), a nekoliko njih za neovlašćeno posjedovanje i korišćenje oružja.

Dvije osobe optužene su za krivično djelo regrutovanja za terorizam, a trojica su optuženi za neovlašćeno posjedovanje i korišćenje oružja.

Za nekoliko optuženih postoji osnovana sumnja da su organizovani za borbu u okviru Islamske države, odnosno u terorističkoj grupi Islamska država (IS) u Siriji.

Nekoliko osoba pozivalo je građane da se pridruže IS i jedan dio optuženih je regrutovao građane za rat u Siriji.

Ujedno su, kako pišu mediji, prikupljali finansije i fondove za organizaciju terorističke grupe u okviru Islamske države.

Specijalno tužilaštvo Kosova je 9. avgusta 2014. donijelo odluku o početku istrage protiv 57 osoba i tada je zbog terorističkog organizovanja bilo uhapšeno njih 40.

Od ove grupe 32 osobe su optužene dok se za 18 osoba pokazalo da je istraga bez osnova, a sedam osoba se nalazi u bjekstvu.

Optužnicu je podigao lokalni tužilac Specijalnog tužilaštava Kosova koji je predložio sudu da nakon iznijetih dokaza i okončanja procesa, optuženi budu proglašeni krivim za krivično djelo terorizam, regrutaciju za terorizam i neovlašćeno posjedovanje i upotrebu oružja.

List "Koha Ditore" je uspio saznati imena većine optuženih. Irfan Haqifi, Enser Beqiri, Kujtim Bytyqi, Blerim Syla, Emri Bushi, Vehbi Gërxhaliu, Fisnik Bushi, Kenan Rushiti, Kujtim Bllaca, Betim Ibrahimaj, Egzon Latifi, Jetmir Bushi, Bekim Halili, Zejadin Berisha, Jeton Hajdini, Ibrahim Reshiti, Adil Bushi, Enes Beqiri, Skender Syla, Hajdin Elezi, Agron Lika, Mexhid Brava, Samedin Halimi i Besim Shabani su među 32 optuženih za krivično djelo terorizam, regrutaciju za terorizam i neovlašćeno posjedovanje i upotrebu oružja.