45 posto ispitanika spremno da ode sa Kosova

Odgovorna za moguće ilegalne migracije, za 88 posto, od hiljadu anketiranih ispitanika u analizi "Profil kosovskog migranta: Koji su građani najpoželjniji za migraciju u EU", izgleda da je Vlada Kosova.

Prema analizi izrađenoj od strane Grupe za pravne i političke studije (GPPS), koja je objavljena u ponedjeljak, razlozi zbog kojih ljudi na Kosovu će migrirati su što su izgubili nadu da će se socio-ekonomska i politička situacija poboljšati, potraga za boljim životom i loša ekonomska situacija, prenosi Koha.net.

Rezultati empirijske analize, koja se temelji na razgovoru sa hiljadu ispitanika tokom marta ove godine, pokazuju da većina osoba spremna da migrira pripada mladoj dobnoj skupini. 45 posto ispitanika koji pripadaju starosnoj grupi od 18-25 godina i 25-34, izrazili su spremnost da migriraju.

Na osnovu ove analize Grupa za pravne i političke studije (GPPS) je izdala niz preporuka. Jedna od njih je da Vlada Kosova treba imati proaktivan pristup u pregovaranju i potpisivanju sporazuma za sezonsko zapošljavanje sa zemljama EU, SAD, Kanade i Australije.