Dvije godine od Briselskog sporazuma

Danas se navršavaju dvije godine od kako su zvaničnici Kosova i Srbije u Briselu potpisali sporazum o normalizaciji odnosa, koji još nije u potpunosti sproveden.

Za obje strane dogovor je bio historijski, a potpisali su ga nakon višemjesečnih razgovora, uz posredstvo visoke predstavnice EU Catherine Ashton, tadašnji premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hashim Thaçi. 
Zvaničnici Evropske unije ocjenili su taj 19. april historijskim danom za odnose Srbije i Kosova, cijeli Zapadni Balkan i Evropu. Sporazum je bio i uslov za početak pregovora Srbije o članstvu sa Evropskom unijom. 
Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić rekao je da je "Srbija sprovela sve tačke od 7. do 15, a da prvih šest tačaka nije ni dirnuto, jer ih Priština ne sprovodi". 
Djurić je u srijedu u Briselu rekao da Priština ozbiljno kasni sa ispunjavanjem obaveza iz sporazuma i istakao da "ne samo što se kasni sa formiranjem ZSO, već se i odlažu odluke u oblasti energetike, Telekoma i avio saobraćaja". 
Zamjenik ministra spoljih poslova Hashima Thaçija Petrit Selimi rekao je danas agenciji Beta da Beograd koči ostvarenje ključnog cilja sporazuma, koji je, po njemu, bio historijski dogovor Srbije i Kosova u kome su dvije strane prvi put bile ravnopavne i postigle zvanični sprazum. 
Kako je naveo, sporazum predviđa da obje zemlje na kraju procesa uđu u EU kao susjedi. 
"Sporazumi su zasnovani na potrebi da Srbija potpuno napusti ilegalne insituicije na Kosovu, ali i dalje postoji osnovni problem u primjeni sporazuma zato što Srbija pokušava da odloži ili da opstruiše taj ključni cilj", kazao je Selimi. 
Selimi je dodao da sporazum obuhvata listu od 15 principa za normalizaciju odnosa i da opisuje principe, ne ishod, već proces. 
Dijalog između Srbije i Kosova je nastavljen po stupanju na dužnost visoke predstavnice EU Federice Mogherini 9. februara kada je parafiran sporazum o pravosuđu. 
Slijedeći susret zakazan je u utorak 21. aprila, a glavni akteri su sada premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa.