Uz velike mjere bezbjednosti i bez istaknutih državnih simbola u srijedu je u Prištini počela konferencija "Western Balkans' 6", na kojoj prisustvuju ministri inostranih poslova i infrastrukture zemalja regije, odnosno Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije i Bosne i Hercegovine, kao i evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han. Očekuje se da će se tokom dana postići sporazum o transportnoj mreži u regionu.

Na konferenciji se raspravlja o konkretnim ekonomskim projektima regionalnog karaktera, s posebnim naglaskom na ulaganja u infrastrukturu, a održava se nakon nedavne konferencije u Berlinu pod pokroviteljstvom nemačke kancelarke Angele Merkel čiji je cilj bio promovisanje ekonomske saradnje  zemalja regiona.
Prvi zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Hashim Thaçi na otvaranju konferencije je rekao da se danas prave prvi koraci za zajednički autoput prema EU i jačanje regionalne saradnje.
Thaçi je rekao da su dobrosusjedski odnosi i dijalog sa susjedima osnovno pravo na putu ka evroatlanskim integracijama, te izrazio očekivanja da će dijalog sa Srbijom biti nastavljen i da će biti postignuti novi sporazumi kako bi se potpuno normalizovali odnosi dvije zemlje.
"Kosovu je čast da bude domaćin ovog sastanka država Zapadnog Balkana... U sklopu ovog procesa države regiona su dale obećanje da će sarađivati kako bi povećali regionalne investicije u infrastrukturi, energetici, poljoprivredi, i u ostalim oblastima. Ideja je da region privuče investicije koje će integrisati i olakšati ekonomski razvoj, što će stvoriti uslove za bolji i prosperitetniji život za sve građane regiona", kazao je Thaçi.
On je dodao da dobrobit izgranje puteva koji će spajati region nije samo ekonomska, jer će ti putevi omogućiti i komunikaciju među ljudima i njihovih kultura.
"Naše nesreće su nastale zbog nesporazuma koje smo imali o jedni drugima, zbog predrasuda. Bolja komunikacija među ljudima doprineće rušenju zidova među narodima na Balkanu", kazao je Thaçi, podsjećajući da je i sam projekat EU počeo saradnjom u oblasti infrastrukture i energetike.
"Kosovo će nastaviti da bude lider učvršćivanja mira na Balkanu i otvaranja novog lista pomirenja na Zapadnom Balkanu. Ova konferencija je jedan korak naprijed u postizanju ovog važnog cilja radi naše budućnosti i budućnosti naše djece", zaključio je Thaçi.
Evropski komesar za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanes Han, zahvaljujući kosovskim vlastima na dobroj organizaciji ovog sastanka, izrazio je nadu da će se tokom dana postići sporazum o transportnoj mreži u regionu, koji će spojiti region sa preostalim dijelom Evrope. Nedostatak dobrih saobraćajnih projekata, dodao je može dovesti do totalne izolacije.
"To je razlog zašto saobraćajna politika EU ima za cilj zatvaranje jaza između država članica i uklanjanje barijera koje ometaju funkcionisanje unutrašnjeg tržišta. Glavno pitanje je da se trebaju povezati svi ekonomski centri i regionalne luke", kazao je Han, dodajući da je zajednička posvećenost ovome od suštinske važnosti.
Evropski komesar je naveo i potrebu za izradu realnih planova za provedbu projekata i načina finansiranja.
"Javni fondovi su mali i potrebno je da svako od vas uloži maksimum kako bi imali koristi od ovoga što prije", dodao je Han.
On je kazao da bi jedan takav sporazum koji bi se danas postigao otvorio put za dalje korake i najavio da će se u junu u Rigi ponovo raditi na ovom projektu, te da će učestvovati sve strane zainteresovane za projekat.
Takođe, na bečkom samitu u avgustu biće predstavljena lista sa prioritetnim investicijama u energetici i transportu.
Prvi korak su dva IPA fonda od 130 miliona eura koja će biti na raspolaganju kako bi se pokrenuli međudržavni projekti.
"Veoma sam spreman da učinim sve da poboljšam povezanost unutar regiona, i regiona sa EU", kazao je Han.
"Konkretni projekti koji spajaju ljude garant su pomirenja, a to će Zapadnom Balkanu dati konačnu perspektivu što se tiče integracije u EU. Premda je važno da se složimo o konkretnim projektima i da ih implementiramo", poručio je Han.
Evropska komesarka za transport Violeta Bulc u video poruci je navela da region mora da se ponovo poveže sa zapadnom Evropom, i u oblasti infrastukture i u oblasti pružanja usluga.