Izjava zvaničnika Inicijative za Kosovo

Pozivajući se na izjavu zvaničnika Inicijative za Kosovo na čijem je čelu Fatmir Limaj, “Koha ditore” ističe da ju je šef Eulexa optužio da želi da uništi ovu evropsku misiju na Kosovu.

List je nedavno objavio da ima dokaze da je sa više strana, kako na Kosovu, tako i u međunarodnim krugovima, bilo pritisaka na Apelacioni sud da optuži Fatmira Limaja za zločine u selu Klečka.
Šef Kancelarije EU Samuel Žbogar i šef Eulexa Gabrijel Meucci posjetili su juče sjedište Inicijative i razgovarali sa njenim zvaničnicima, povodom zahtjeva te stranke da ispita navode o pritiscima da Fatmir Limaj bude osuđen, i to u vrijeme kada je prošle godine na Kosovu bio formiran postizborni blok VLAN, u namjeri da oformi novu kosovsku vladu.
Generalni sekretar Inicijative Bilal Sherifi, je sastanak sa međunarodnim zvaničnicima opisao kao napet, prenosi “Koha ditore”.
"Jasno su nam rekli da ne žele da sprovedu istragu, jer za to nemaju dokaza. Rekli su nam da 'Koha Ditore' ima misiju da uništi Eulex i da otjera misiju sa Kosova. Rekli su nam da nema potrebe za istragom, jer nema dokaza da je neki pripadnjik Eulexa tražio status doušnika ili zaštitu. Rekli su nam da su mejlovi i snimci, izmišljotina novinara koji ih je napisao. Dakle, jasno su rekli da neće biti istrage", rekao je Sherifi.
“Koha ditore” Demokratska partija i Hashim Thaçi su, u saradnji sa bivšim šefom Eulexa Berndom Borhardom i funkcionerima iz Brisela, intervenisali u Apelacionom sudu da Fatmir Limaj i devetoro optuženih u slučaju "Klečka" budu osuđeni za ratne zločine.
Dokazi koje je list pribavio, govore da je osudu predsjednika Inicijative za Kosovo garantovao portugalski sudija Eulexa, Manuel Soares, predsjednik sudskog veća.
Soares je, prema navodima lista, čak najavio svojim kolegama u Eulexu da želi da osudi Limaja, i prije nego što je uzeo predmet u razmatranje.
List dalje navodi da zvaničniku Eulexa, koji je tražio anonimnost za iznošenje podataka o namjeri za presudu Limaju, nije pružena bezbjednost.
Koha Ditore tvrdi da ima snimak na kome se vidi razgovor dvojice pripadnika Eulexa.
Jedan od njih je prethodno poslao nekoliko mejlova kako bi obavjestio nadležne da predsjednik sudskog vijeća Manuiel Suares planira da po svaku cijenu osudi optužene u slučaju Klečka, na čelu sa Fatmirom Limajem.
Taj zvaničnik je tražio zaštitne mjere, prije podnošenja zvaničnog izvještaja o slučaju u Eulexu.
Šef Eulexa Meucci saopštio je nakon sastanka sa zvaničnicima Inicijative da je predstavio sve relevantne činjenice u vezi sa takozvanim "predmetom Klečka“ koji trenutno čeka odluku Apelacionog suda.
"Istina je da je predsjednik Apelacionog suda raspustio apelaciono vijeće. Misija je prihvatila i poštovala tu odluku. To je dokaz, da institucija pravde odgovarajuće funkcioniše. To je činjenica", rekao je Meucci.
On je objasnio da ostale objavljene tvrdnje jednostavno ne odgovaraju činjeničnom stanju.
"Misija se nije miješala u ishod suđenja. Nijedan pripadnik Eulexa nije tražio zaštitu u vezi sa ovim predmetom. I na kraju, nijedan sudija iz raspuštenog vijeća neće biti u novom vijeću“, dodao je Meucci.