Politika glavna prepreka

Udruženje za nestala lica na Kosovu i Udruženje nestalih Albanaca su se sa porodicama nestalih dogovorili da sve nestale traže zajedno.

To je nakon skupa "Nevladina udruženja za nestala lica - Primjer najboljih praksi i saradnje između zajednica" u Prištini izjavio koordinator Udruženja za nestala lica na Kosovu Milorad Trifunović.
Trifunović je agenciji Beta izjavio da je politika i dalje glavna prepreka u rješavanju sudbine nestalih Srba i Albanaca. 
"Mi smatramo da još uvijek neko štiti zločince. Neki zločinci sjede na najvišim mjestima u državnim institucijama sa obje strane i mislim da je došlo vrijeme da se sa njima rasčisti", kazao je Trifunović. 
Osim toga, on je izrazio uvjerenje da međunarodna zajednica i faktori u pojedinim zemljama "imaju neke svoje interese da se i dalje skriva istina o nestalima". 
Na taj način, prema njegovoj ocjeni, čuvaju se ljude koji su činili zločine. 
On je kazao da je sa predsjednikom Udruženja nestalih Albanaca Bajramom Çerkimijem obišao više lokacija gdje se sumnja da su pokopani nestali Srbi i Albanci, te da udruženja tragaju za 1.657 osoba i traže od svih da se sudbina nestalih konačno rasvjetli. 
On je istakao da je srpska strana dostavila podatke Eulexu, ali da podatke o nestalim i nastradalim Srbima na Kosovu nisu dobili ni od Eulexa, UNMIK-a, KFOR-a, iako su dostavili podatke za lokacije za koje smatraju da se na njima nalaze nestali Srbi. 
"Mi imamo razne dojave. Mnogi ljudi bi rekli istinu, ali ne smeju. Zato treba konačno da nadležni zaštite svedoke. Prošlo je četri godine, a da Euleks nije počeo da kopa ni jednu lokaciju za koju se sumnja da su na njoj srpske žrtve", rekao je Trifunović. 
Bajram Çerkimi je za Betu naveo da je sa Trifunovićem obišao i obilježio neke lokacije i da su razgovarali o mogućim mjestima na kojima su pokopani Srbi i dodao da postoje velike prepreke za utvrđivanje sudbine nestalih, naročito u srpskim enklavama na sjeveru Kosova. 
"Nemamo prilaz u te enklave kako bismo radili na rasvjetljavanju sudbine nestalih zato što, kako nam je rečeno u Eulexu, tamo nije sigurno da se ide i istražuje", kazao je Çerkimi i dodao da je traženo da se otvore arhive OVK, ali da im je rečeno da arhive o nestalima ne postoje. 
On je ocjenio da u Briselu i u Savjetu bezbednosti Ujedinjenih nacija treba da rade više i da vrše pritisak na političare kako bi se rješila sudbina nestalih lica na Kosovu. 
Predstavnik Kancelarije specijalnog savjetnika za sprečavanje genocida (OSAPG) Mario Buil - Merce izjavio za Betu da od ovog skupa očekuje da se prikupe neke konkretne preporuke koje bi mogle da posluže u rješavanju problema nestalih lica. 
Upitan da li u rješavanju sudbine nestalih na Kosovu mogu da pomognu arhive UNMIK-a, KFOR-a, kao i Eulex, Buil-Merce je rekao da nije siguran da može na ovo pitanje da da odgovor i da taj odgovor treba potražiti kod njegovih kolega u UNMIK-u