Argument za jačanje pregovaračkih pozicija Beograda i Prištine

Uvođenje privremenih mjera i raspisivanje vanrednih lokalnih izbora u opštinama na sjeveru Kosova značio bi korak unazad u primjeni Briselskog sporazuma.

To je izjavio izvršni direktor Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) Pavle Dimitrijević.
On je rekao da je teško reći da li će doći do uvođenja privremenih mjera i novih izbora u četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova ukazavši da je situacija u ovim opštinama još jedan argument za jačanje pregovaračkih pozicija Beograda i Prištine.
On je izrazio nadu da će u nastavku pregovora u Briselu dvije strane u međusobnoj komunakciji naći rješenje za situaciju u opštinama Zvečan, Sjeverna Mitrovica, Leposavić i Zubin Potok. 
"Mislim da smo bliži tome da ipak ne bude novih izbora jer bi sazivanje novih izbora na sjeveru Kosova značilo otvaranje različitih tema i pitanje je kako bi građani reagovali, kakve bi se liste napravile i kako bi taj cijeli politički proces tekao izpočetka”, rekao je Dimitrijević. 
Dimitrijević je naglasio da bi vanredni izbori na sjeveru Kosova svakako bili nepopularani i predstavljali korak unazad u primjeni Briselskog sporazuma za obje strane. 
Vlada Kosova smatra da četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova nisu usvojile budžete u skladu sa uredbama Ministarstva finansija i zakonima koji su na snazi na Kosovu. 
Četiri opštine sa sjevera Kosova usvojile su budžete koji iznose oko 70 miliona eura, dok im prema tumačenju zvanične Prištine pripada oko osam miliona eura. 
Iz opština na sjeveru Kosova tvrde da su budžeti usvojeni na lokalnim skupštinama u skladu sa zakonom i napominju da Priština vrši pritisak da se u budžet uključe i zdravstvo i prosvjeta što predstavnici opština sa sjevera Kosova odbijaju prije dogovora srpskih i kosovskih vlasti o tome u Briselu.