Lekići privremeno suspendovani

Portparol Policije Kosova za sjever Besim Hoti izjavio je za Danas da su pripadnici ove službe braća Miodrag i Milan Lekić privremeno suspendovani.

On je naveo da su oni privremeno suspendovani zbog administrativnih, a ne kaznenih mjera.
Prema Hotijevim riječima, Lekići su dio istražnog procesa koji Eulex vodi zbog ubistva pripadnika specijalnih jedinica Rosu Envera Zymberija i zbog toga privremeno ne mogu da obavljaju dužnost. 
Zymberi je stradao u pokušaju pripadnika Rosu da 2011, tokom krize u tehničkom dijalogu između Beograda i Prištine, zauzmu prelaze Jarinje i Brnjak. 
Hoti demantuje tvrdnje medija i srpskih gradonačelnika sa sjevera da je u Policiji Kosova u ovom dijelu Kosova suspendovano još 50 srpskih policajaca. 
"Nema nikakvih rješenja o suspenzijama. Priče o 50 smjena nisu tačne, niti to ima bilo kakve veze sa slučajem Zymberi", tvrdi Hoti. 
Pozivajući se na prištinske medije, RTS juče je javio da je "50 srpskih policajaca suspendovano zbog odbijanja da 'blisko sarađuju' sa Tužilaštvom i istražiteljima koji se bave istragom o umešanosti Srba u zločine počinjene na severu Kosova", kao i da se oni dovode u vezu i sa "curenjem informacija" među Srbima o Zymberijevom ubistvu. 
Ovim vijestima prethodila je suspenzija braće Lekić. Zbog najavljene smjene i "slučaja" Lekić prekjuče je u sjevernom dijelu Mitrovice održan protest Srba iz sve četiri srpske opštine na sjeveru Kosova. 
Dragan Jablanović, gradonačelnik Leposavića, objašnjava za Danas da su za Srbe "neprihvatljive smjene u PK na sjeveru i da će svako takvo rješenje izazvati dalekosežne bezbjednosne i političke posljedice". 
"Miodrag Lekić je treći čovek regionalne direkcije KP - šef operative u Sjevernoj Mitrovici. U septembru je unapređen, pošto je prošao rigorozne obavještajne i bezbjednosne provjere. Njegov brat je običan policajac u Policiji Kosova. Obojica su bili saslušani u Eulexu, koji ih je pustio, da bi im poslije toga unutrašnja kontrola izrekla suspenziju, tvrdeći da je to po zahtjevu Eulexa. Nas četvorica gradonačelnika sa sjevera bili smo u Misiji EU, gdje su tvrdili da oni sa suspenzijom dvojice Lekića nemaju ništa. Komandirima je tokom posjete Prištini predočen spisak PK i Eulexa na kome je 50 Srba iz policije viđeno za smjenu na severu", kaže Jablanović. 
On napominje da se gradonačelnici još nisu obratili Beogradu za pomoć, jer čekaju na rješenja za 50 suspendovanih srpskih policajaca. 
"Ako ta rješenja dođu, pitanje je da li će Srba biti u PK. Svi će njih 500 vratiti opasače, što je šteta za Briselski sporazum koji Priština nije ispoštovala ni kada je riječ o integraciji svih pripadnika MUP Srbije sa sjevera Kosova koji su konkurisali u PK. Tražimo da nam se kaže zbog čega komanda PK u Prištini namjerava da izvrši kadrovske promjene kada je Region Sjever proglašen najboljim u 2014. od svih sedam na Kosovu. Ovaj komandni sastav policije biran je u Briselu na prijedlog sva četiri gradonačelnika", napominje Dragan Jablanović.