Povodom 8. marta - Dana žena

Tradicija okupljanja poslanica iz svih dijelova nastanjenih Albancima, na Međunarodni dan žena, započeta prošle godine u Tirani nastavljena je sjednicom u Prištini

Poslanice u Skupštinama Kosova, Albanije, Makedonije i predstavnice političkih subjekata iz Crne Gore i sa juga Srbije zatražile su danas u Prištini adekvatno predstavljanje žena u politici a ne samo "da bi se ispunile kvote".

Na sastanku u Skupštini Kosova povodom 8. Marta Međunarodnog dana žena, predsjedavajuća sastankom bivša ministarka inostranih poslova i poslanica Skupštine Albanije Arta Dade, rekla je da su žene bile protagonisti u svim društvenim i historijskim događajima.

Ministarka Edita Tahiri je izjavila da jačanje albanske nacije ide uporedo sa jačanje uloge žene.

"Moja današnja poruka je 'otvorite vrata za žene, jer otvaranje tih vrata biće otvaranje vrata za razvoj, demokratiju, jačanje i nacionalno ujedinjenje, a pod tim podrazumijevam ujedinenje vrijednosti, jačanje nacije, za šta po mom mišlejnju albanska nacija postaje lider na Balkanu", rekla je Tahiri.

Poslanica Skupštine Kosova Teuta Sahatqiu ocjenila je da se 8. marta Skupština Kosova pretvorila u Skupštinu žena iz svih dijelova gdje žive Albanci.

Prema njenim riječima, Ustav i kosovski zakoni predviđaju ravnopravno učešće žena u insatitucijama, što nije lako ostvariti.

"Kosovo danas ima ženu predsjednicu. Ima jednu ženu gradonačelnicu. Ima 22 ministarstva i samo dvije ministarke. Od 14 parlamentarnih komisija samo četiri su na njihovom čelu, dok tri žene vode parlamentarne grupe", kazala je Sahatqija.

Poslanica Skupštine Albanije Monika Kryemadhi je rekla da u albanskoj politici žene imaju rukovodeće pozicije u svim institucijama i da su dokazale da su sposobne da vode politiku.

"Od 17 ministara sedam je žena, imamo mnogo zamjenica ministara, velike direkcije vode djevojke, koje dokazuju da žene imaju mogućnosti i kapaciteta da rukovode", rekla je Monika Kryemadhi.

"Žene u Makedoniji se svakim danom sve više obrazuju emancipuju", rekla je poslanica Skupštine Makedonije Shpresa Hadri.