Na sjednici Savjeta bezbjednosti

Vicepremijer Kosova Hashim Thaçi izjavio je da Aleksandar Jablanović nije smijenjen zbog toga što je Srbin, već zato što nije bio dovoljno profesionalan.

Thaçi je, takođe, na sjednici Savjeta bezbjednosti posvećenoj situaciji na Kosovu, poručio da je "Trepča kosovska i da Kosovo odlučuje o Trepči".
Rješenje za to pitanje, prema njegovim riječima, odloženo je pošto "međunarodna administracija na Kosovu nije bila spremna da se suoči s političkim pritiscima koje bi ono donijelo".
Thaçi je rekao i da su u novoj vladi u Prišini zastupljene sve zajednice, uključujući Srbe sa sjevera Kosova. 
"Ove sedmice, premijer Isa Mustafa smjenio je člana vlade, jednog od predstavnika srpske zajednice, ne zbog njegove etničke pripadnosti, već zato što nije pokazao profesionalnost kakva se očekuje od predstavnika vlade. Srbija je to iskoristila za politički napad na Kosovo", dodao je Thaçi. 
On je izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, trenda srpske strane da odugovlači sa sprovođenjem Briselskog sporazuma i miješa se u unutrašnje stvari Kosova. 
Govoreći o problemu masovne ilegalne migracije građana Kosova u zemlje EU u posljednje vrijeme, Thaçi je rekao da oni bježe s Kosova "zbog nemogućnosti da legalno emigriraju u zemlje EU". 
On je dodao i da je Kosovo u pripremama, u koordinaciji sa evroatlantskim partnerima, za tranziciju na kosovske oružane snage, koje će, kako je kazao, biti profesionalne i multietničke, spremne da doprinesu regionalnom miru i globalnoj bezbjednosti. 
Thaçi je pozvao države članice UN koje nisu priznale Kosovo, da to učine.