Procjena Ambasade Njemačke

Ilegalna imigracija šteti ugledu i imidžu Kosovara i samog Kosova u inostranstvu, procjenuje njemačka ambasada, prenosi portal "Indeksonline".

Iako se i dalje nesmetano nastavlja masovni egzodus sa Kosova, domaći i strani zvaničnici pokušavaju uvjeriti što veći broj građana Kosova da nelegalni odlazak u zemljama EU će samo otežati njihove živote.

"Kada se zahtjevi za azil odbiju, oni će biti vraćeni na Kosovo. Ukoliko su Kosovari ostavili svoje kuće, a možda su ih prodali, nakon toga neće imati ništa kako bi nastavili svoje živote. Ima i slučajeva kada se povratnici suočavaju sa velikim dugovima prilikom povratka na Kosovo", ocjenjuje njemačka diplomatska misija u Prištini.

Prema izvještaju medija koji stalno prate događanja na autobuskoj stanici u Prištini, sinoć je pet autobusa već krenulo za Srbiju, odakle se ilegalno prebacuju za Mađarsku, prvu i najbližu zemlju EU. Drugih pet autobusa je krenulo u 23:00 časova.

Iz Ambasade Njemačke kažu da će ovo definitivno usporiti proces liberalizacije viza za Kosovo, jer postoji direktna veza ovog procesa sa fenomenom ilegalnih odlazaka Kosovara.

Konačno, prema saopštenju iz ambasade, iz razloga što se o azilu raspravlja samo za građane koji u Njemačku stignu iz ratnih područja, Sirije, Eritreje ili Iraka, sredstva za razmatranje zahtjeva za azil Kosovara su blokirana.