Kosovski ministar spoljnih poslova Hashim Thaçi rekao je da podržava odluku o smjeni ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, ocjenivši da ona nije usmjerena protiv pripadnika srpske manjine.

Thaçi, koji se nalazi u Vašingtonu povodom molitvenog doručka, izjavio je za ”Glas Amerike” i da smjenu Jablanovića treba posmatrati kao konkretan i zaseban slučaj.
Na pitanje da li je izlaženjem u susret zahtjevima opozicionih demonstranata u Prištini upućena negativna poruka predstavnicima sprske zajednice spremnim da učestvuju u kosovskim institucijama, Thaçi je rekao da odluka nije usmjerena protiv srpske zajednice.
On je poručio da svi političari na Kosovu imaju obavezu da šalju pozitivne poruke dobre volje i saradnje, a ne da provociraju negativne reakcije.
”Počeli smo da dobro sarađujemo sa ministrom Jablanovićem i svim srpskim ministrima. Ja imam iskustvo od osam godina sa srpskim predstavnicima u kosovskoj vladi, ali mislim da ta izjava ministra Jablanovića nije bila pametna, bila je neprihvatljiva i on je svijestan da su takve izjave nepotrebne, jer je uvrijedio osjećanja majki Ðakovice i reakcija javnosti je bila veoma burna. Vjerujem da je odluka premijera (Ise) Mustafe bila ispravna, ali ona nije uperena ni protiv koga, nije uperena protiv srpske zajednice i jednostavno moramo da nastavimo rad naprijed na zajedničkim ciljevima koje imamo pred sobom”, naveo je Thaçi.
”Glas Amerike”, međutim, navodi da, iako se akcenat trenutno stavlja na spornu izjavu smjenjenog ministra, ostaje problem ponovljenih incidenata sa kamenovanjem autobusa srpskih povratnika, kao i činjenica da u Ðakovici više nema srpskih stanovnika.
”Moramo da depersonalizujemo stvari i sagledamo prioritete. Postoje važni prioriteti pred nama koje moramo da rješavamo. Jablanovićeva izjava je, ponavljam, bila neprihvatljiva za sve, čak i za srpsku zajednicu na Kosovu jer sam razgovarao sa njima, i to nije borba protiv bilo koje određene zajednice, posebno Srba. Veoma je važno što su Srbi i na sjeveru Kosova po prvi put učestvovali u našim izborima, što su dio parlamenta i vlade, mi tijesno sarađujemo i nastavićemo u tom smjeru radi novog, evropskog Kosova”, odgovorio je Thaçi u razgovoru za ”Glas Amerike”.
Povod za odluku kosovskog premijera da smjeni Jablanovića je njegova izjava na Badnje veče u selu Zočište u kojoj je nazvao ”divljacima” učesnike protesta koji su tog dana onemogućili raseljenim Srbima da posjete crkvu u Ðakovici.
Ta izjava Jablanovića izazvala je veliko nezadovoljstvo i negodovanje na Kosovu i bila je povod za desetak protesta, od kojih su dva posljednja u Prištini bila i nasilna.