Prećutno

Njemačka je najveće ekonomsko tržište u Evropi i četvrta po bruto društvenom proizvodu (BDP) na svijetu. Ekonomska politika Njemačke je zasnovana na konceptu tržišne socijalne ekonomije.

Samo prošle godine njemačka ekonomija je zabilježila prihod u iznosu od 45 milijarde eura. No, da bi se ovaj ritam zadržao i naredne godine, Njemačkoj je potrebna radna snaga, koja na osnovu posljednjih pokazatelja može da joj stvori probleme, piše portal "Telegrafi".

Zemlja sa oko 80 miliona stanovnika, prema posljednjim statistikama iz 2013. godine, u narednih deset godina stanovništvo starije od 65 godina činiće oko 20 procenata ukupnog stanovništva, ili preneseno u brojkama, oko 16 miliona penzionera više.

Ako dodajmo činjenicu da je godina penzionisanja, prema zakonu usvojenom prošle godine, umanjena za dvije godine, Njemačka će otprilike imati 18-20 miliona stanovnika koje nije radno sposobno.

Da će Njemačka imati potrebe za uvozom radne snage svjedoči i poziv kancelarke Angele Merkel, koja je prošle godine pozvala mlade školovane ljudi iz svih djelova svijeta da dođu u Njemačku jer ima slobodnih radnih mjesta.

Uzimajući u obzir sve ove činjenice, ostaje nam da vidimo da li će mladi koji napuštaju Kosovo, i kao zadnje odredište vide Njemačku, lakše dobiti status azilanta i u budućnosti postati državljani ove zapadnoevropske zemlje.

Podsjetimo,  prema posljednjim procjenama u veoma kratkom jednomjesečnom periodu Kosovo je napustilo više od 20 hiljada mladih, koji sebe vide u jednoj od ovih zemalja, Njemačkoj ili Švicarskoj.