Striktna pravila Međunarodnog suda

Nakon obrazloženja u sporovima za genocid sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, jasno je da ni eventualna tužba Kosova protiv Srbije ne bi mogla da prođe.

To je izjavio direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić.
"Međunarodni sud se drži vrlo striktnih pravila u definiciji genocida. Možda je konzervativan, možda nije, ali ta pravila nisu ispunjena ni u slučaju Kosova", rekao je Agenciji Beta Janjić. 
On je tako prokomentarisao izjavu zamjenika ministra spoljih poslova Kosova Petrita Selimija da će pitanje genocida i ratne štete koju je Srbija nanela Kosovu, biti otvoreno u dogledno vrijeme. 
Janjić je kazao da tu izjavu, ukoliko nije izraz "individualnog neznanja i političke orijentacije", vidi kao dnevno-političku i kao potez učvršćivanja pregovaračkih pozicija Kosova pred raspravu o imovini - javnoj i komercijalnoj. 
"Mislim da je ta izjava manje pravna, a više dnevno-politička, čak s obzirom na to da Kosovo ima potrebu saradnje sa Beogradom i u vezi s Briselskim sporazumom, siguno da neće ni doći do realizacije Selimijeve najave", ocjenio je on. 
Tema u Briselu će, naveo je Janjić, biti i šteta nanijeta preduzećima na Kosovu, ali se mora razdvojiti šta je uništeno u NATO bombardovanju, a šta su uradile jedinice Vojske SRJ. 
"Jasno je da je dio pogona Zastave u Peći bombardovan, da su neki pogoni bili bombardovani, ali ostaje da se vidi ko je to uradio. To je relevantno samo sa stanovišta utvrđivanja vrijednosti imovine i međusobnih potraživanja, a nikako sa stanovišta optuživanja Srbije za genocid", ukazao je Janjić. 
On je rekao da će uvijek biti "čarki", ali smatra da one neće uticati na zakazivanje i odvijanje pregovora u Briselu. 
"Postoji 'deadline', jun, kada Njemačka preuzima predsjedavanje i tada će se podvlačiti linija. Siguran sam da ni srpska ni albanska strana ne žele da dočekaju njemačko 'zavođenje reda'", kazao je Janjić. 
Selimi je Agenciji Beta rekao da će pitanje ratnih reparacija i drugih šteta, kao što su ukradene penzije, biti otvoreno u dogledno vrijeme i da su međunarodni pravni eksperti potvrdili da "Kosovo ima najveće šanse da dokaže krivicu srpske države za zločine počinjene na teritoriji pod njenom potpunom i nasilnom kontrolom".