Ova godina odlučujuća

Podršku za transformaciju Bezbjednosnih snaga u Oružane snage Kosova Priština je dobila od predstavnika ministarstva odbrane SAD.

Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je da je u susretu sa podsekretarom za odbranu SAD Evelin Farkash ocjenjeno da će ova godina biti odlučujuća za transformaciju Bezbjednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

Zamjenik premijera i ministar spoljnih poslova Hashim Thaçi i ministar za evropske integracije Bekim Çolaku u okviru zvanične posjete SAD sastali su se u Pentagonu sa podsekretarom odbrane Farkash i dobili podršku za transformaciju te formacije.

Thaçi je rekao da je cjelokupni proces nadgledanja u sektoru bezbjednosti kao i transformacija BSK u OSK učinjen uz podršku NATO i SAD.

Farkash je rekla da Kosovo ima potpuno podršku SAD u sferi bezbjednosti, kaže se u saopštenju i dodaje da dosadašnji koraci u procesu transformacije BSK u OSK čine sigurnijim put ka učlanjenju u program Partnersvo za mir i NATO.

Thaçi se sastao i sa senatorom Chrisom Murphyjem i kongresmenom Georgeom Holdingom.

Tokom posjete SAD Thaçi će prisustvovati i Molitvenom doručku, a najavljeni su i susreti sa visokim zvaničnicima SAD, navodeno je u saopštenju.