Građani i aktivisti Samoopredjeljenja traže ostavku ministra Jablanovića, jer je nazvao grupu Albanaca 'divljacima'.

Protesti u centru Prištine, na kojima je nekoliko hiljada građana tražilo da Aleksandar Jablanović podnese ostavku na funkciju ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova, završeni su u popodnevnim satima.
Demonstranti su zahtijevali i da kombinat Trepča bude proglašen "javnim dobrom Kosova".
Na proteste su došli Ramush Haradinaj i Fatmir Limaj, Jakup Krasniqi, donedavni predsjednik kosovskog Parlamenta i kompletno rukovodstvo albanskog pokreta "Samoopredjeljenje" predvođeno Albinom Kurtijem.
"Ovaj protest bio je među najvećim koji je održan na Kosovu zadnjih godina. Nekoliko hiljada građana Kosova odazvalo se pozivu pokreta 'Samoopredjeljenje' i majki nestalih osoba. Više od hiljadu aktivista pokreta 'Samoopredjeljenje' se brinulo da protest prođe bez problema", kazao je reporter Al Jazeere.
Lider pokreta 'Samoopredjeljenje' Albin Kurti obratio se prisutnima i rekao da Vladi Kosova daje rok od 48 sati. U protivnom, protesti će se nastaviti.

'Odbrojani dani'

Kurti je u obraćanju okupljenima rekao da Vlada nije dobro postupila sa rudarima i studentima, dodajući da su toj instituciji "odbrojani dani", navode kosovski mediji.
"Okupili smo se kako bismo zaštitili Trepču, jer Trepča pripada nama, a ne Srbiji. Ako dođe do stečaja Trepče, urušit će se ekonomija Kosova", kazao je Kurti.
"Država Kosovo je u službi bandi", kazao je on.
Demonstracije traju bezmalo dvije sedmice.
Do sada su protesti održani u mnogim gradovima, od kojih najveći u Đakovici – procjenjuje se da je na ulice izašlo blizu 10.000 ljudi.