Većinom glasova poslanika

Skupština Kosova je usvojila izmjene i dopune prijedloga zakona o restrukturiranju pojedinih preduzeća i njihovog aktiva. Izmjene podrazumevaju sprečavanje likvidacije Trepče ali ne i promjenu statusa ove kompanije.

Većinom glasova poslanika usvojene su izmjene i dopune prijedloga zakona o restrukturiranju pojedinih preduzeća i njihovog aktiva.

Premijer Kosova Isa Mustafa je, obrazlažući izmjene i dopune prijedloga zakona kazao da se njime sprečava likvidacija Trepče, ali da će o statusu ovog preduzeća biti odlučeno posebnim zakonom.

“Izmjene ovog zakona donose da Trepča normalno funkcioniše, i da se pripremi strategija za rad Trepče posebnim zakonom.  Ovim zakonom o restrukturiranju se sprečava donošenje odluke o likvidaciji Trepče”, kazao je Mustafa.

Mustafa je objasnio da se izmjene zakona usvajaju nakon što je Specijalna komora Vrhovnog suda Kosova donijela odluku da se do 2. februara napravi plan organizacije rada Trepče. Ukoliko se do tog datuma plan ne realizuje, doći će do likvidacije Trepče.

Izmjene i dopune prijedloga zakona o reorganizaciji određenih preduzeća i njihovog aktiva predviđa i period od 18 mjeseci za pripremu plana reorganizacije, a ovaj rok Sud može da produži na još 18 mjeseci, što je ukupno 36 mjeseci.