Menadžment misije nazvala

Suspendovana tužiteljka Euleksa Maria Bamieh predala je Evropskoj kancelariji za borbu protiv korupcije više od 40 strana dokaza o kršenju zakona u Euleksu.

 Ona je nazvala menadžment misije "mafijaškim", piše danas list "Koha Ditore."

Podsjećajući zvaničnike EU da ima 30 godina iskustva kao pravnica i 18 kao tužiteljka, koja je "dobila mnoge osjetljive i velike slučajeve na Kosovu," ona je u žalbi iz septembra 2014. godine upućenoj Evropskoj kancelariji za borbu protiv pronevjera i korupcije (OLAF) do detalja opisala nepravilnosti, uključujući sumnje povodom umiješanosti Francheska Florija i glavne tužiteljke Jaroslave Novotne u korupciju u slučaju Ilira Tolaja.

Bamieh je, takođe, pisala o nekompetentnosti određenih tužilaca da obavljalju posao i izrazila sumnje da su oni primljeni samo na osnovu poznanstava iz BiH.

Između ostalog je navela da je šef izvršnog sektora u Euleksu-u Matts Mattson tajno pustio u opticaj sadržaj pisama u kojima se navodi da nekoliko britanskih tužilaca nisu kvalifikovani. Ova pisma je poslao tužiocu Jonathanu Ratelu koji ih je, kako tvrdi Bamieh, potom poslao britanskim tužiocima, prenosi prištinski dnevnik.

"Sada me članovi te ekipe i cjelokupni ovaj korupitvni mafijaški menadžment hladnokrvno čekaju", navela je ona.

Bamieh je navela da neki međunarodni tužioci, poput Andreja Krejnija, nemaju pravosudni ispit, što je kriterijum za rad u Euleksu, a da tužilac Alen Kensik nema odgovarajuće iskustvo za tužioca.

On "ne samo da upošte nema iskustva kao tužilac, nego ima malo iskustva i u odbrani. Alen je radio u Bosni i poznavao je Jonathana Ratela," navela je Bamieh, napominjući da su jedno vrijeme čak stanovali zajedno.

"Zbog toga nisam uvjerena da Ratel nije znao da Alen nije imao ni jedan dan iskustva. Bez obzira na to, on ga je imenovao kao tužioca u Specijalnom Tužilaštvu Kosova koje se bavi najosjetljivim slučajevima u misiji", napominje Bamieh, a prenosi "Koha ditore".

Ona je pomenula još nekoliko slučajeva imenovanja tužilaca u misiji Euleksa na osnovu prijateljskih veza iz Bosne, piše prištinski list.