Bez podrške vojnika KFOR-a

Policija Kosova uništila je blizu 28.000 metaka raznih kalibara u Golešu, kraj Slatine, koji su zaplijenjeni na Kosovu tokom posljednje godine.

Policija Kosova uništila je blizu 28.000 metaka raznih kalibara u Golešu, kraj Slatine, koji su konfiskovani na Kosovu tokom posljednje godine.
Riječ je o municiji zaplijenjenoj i prikupljenoj u okviru Strategije i plana djelovanja na kontroli i prikupljanju malog i lakog naoružanja, saopćeno je iz policije.
Ovo je prvi put da Kosovska policija uništava ilegalnu municiju bez podrške vojnika KFOR-a, a ministar unutrašnjih poslova Bajram Rexhepi je izjavio da će konfiskacija ilegalnog oružja i dalje biti prioritet policije.
Dodao je da ova akcija pokazuje posvećenost Vlade Kosova, posebno MUP-a Kosova kontroli i što većoj zapljeni ilegalnog oružja i municije, koje se nalazi u rukama građana bez dozvole za njegovo posjedovanje.
Rexhepi se zahvalio Programu za razvoj Ujedinjenih naroda (UNDP) i Ambasadi Njemačke na podršci ovakvim projektima od posebne važnosti, kao i obuci pripadnika policije.

Uslov za prijem u EU

Svake godine na Kosovu se zaplijeni blizu 1.500 komada ilegalnog oružja.
Predstavnici UNDP-a napominju da posjedovanje ilegalne municije u kući predstavlja opasnost za porodicu.
"Prije svega, municija koja se uništava danas ovdje je konfiskovana samo tokom jedne godine. Sud je donio odluku o uništenju nakon što su završene sve procedure. Neka od ovih oružja su korištena za pljačku, druga u incidentima tokom lova i slično. Municija koja je stara veoma je nepouzdana, mislim da ljudi treba da to znaju. Posjedovanje municije i eksploziva u kući predstavlja opasnost“ izjavio je Alain Lapon iz UNDP-a.
Dodao je da jedan električni spoj ili jedan požar može prouzrokovati veliku eksploziju.
Zamjenica stalnog predstavnika UNDP-a Alessandra Rocasalvo je naglasila da ovakvi događaji demonstriraju posvećenost ka poboljšanju sigurnosti.
Prva sekretarka Ambasade Njemačke Henriette Kotter istakla je i da je ovo jedan od kriterija koji treba ispuniti na putu evropskih integracija.