Bivši predsjednik Sudskog veća Eulexa, Francesko Flori

Bivši predsjednik Sudskog vijeća Eulexa, Francesko Flori navodno je od osobe albanske nacionalnosti primio mito od 370 hiljada eura. Glavna tužiteljka Eulexa, Jaroslava Novotna, nije dozvoljavala ni jednu istragu, piše "Koha ditore".

Istragu o tome da je Francesko Flori primio mito spriječila je glavna tužiteljka Eulexa Jaroslava Novotna, prenosi list Koha ditore, u trećem nastavku posvećenom korupciji u najvećoj međunarodnoj misiji na Kosovu.
List navodi da je obustavljanje istrage protiv Florija naredio i bivši šef Eulexa Bernd Borhard.
"Glavna tužiteljka Eulexa, Jaroslava Novotna, nije dozvoljavala ni jednu istragu protiv bivšeg predsjednika Sudskog vijeća Eulexa, Franceska Florija. Ona je za to imala dovoljno materijalnih dokaza. Jedan oficir Eulexa je insistirao da se sprovede istraga, ali mu je sam šef Eulexa, Bernd Borhard naredio da je zaključi. Dan kasnije Eulex je naredio istragu protiv tužiteljke Marie Bamieh, koja tvrdi da ima dokaze o korupciji", piše Koha ditore.
Bamieh je od prošlog petka suspendovana sa mjesta tužioca Eulexa, zbog sumnje odliva informacija iz misije.
List prenosi da je Jaroslavi Novotnoj stiglo pismo od jednog građanina (ime i prezime poznati redakciji) da je Flori primio mito u visini od 370 hiljada eura od Nusreta Cene. Novotna je na to odgovorila da "osoblje Eulexa ima imunitet od krivičnog gonjenja".
Bilo kakvu istragu nije mogao da sprovede ni bivši kosovski tužilac Ismet Kabashi.
"Poštovani, moja kancelarija je pažljivo razmotrila žalbu koju ste poslali gospodinu Ismetu Kabashiju, vrhovnom tužiocu Kosova, protiv sudije Eulexa, Franceska Florija", navodi se u odgovoru iz marta 2012. godine"... Moram da vas obavjestim da Kancelarija tužioca Eulexa zbog ovakve situacije kao i zbog nedostatka dokaza, ne vidi osnovu za pokretanje istrage protiv sudije Florija", piše Novotna.
Osim toga, ona je rekla da odredbe iz člana 3 i 5.5 Zakona o statusu, imunitetu i privilegijama osoblja diplomatsko-konzularnih misija na Kosovu i međunarodne vojne misije i njihovo osoblje (Zakon broj 03/L-33), ne predviđaju mogućnost da sudija Eulexa bude pozvan kao osumnjičeni u krivičnom postupku.