Upozorava da će postati

EULEX je potvrdio da je suspendovana tužiteljka iz Velike Britanije, Maria Bamieh, zbog curenja osjetljivih materijala. To je u izjavi za KTV potvrdila portparol EULEX-a, Dragana Nikolić Solomon. Odluku o suspenziji je potpisao šef misije, Gabriel Musini.

Dnevnik "Koha ditore" je objavio da je Maria Bamieh, obezbjedila dokaze da su dvojica visokih zvaničnika EULEX-a primili mito da bi zatvorili najmanje tri velika kriminalna slučaja. Tužiteljka Maria Bamieh je izjavila da će ona postati "kosovski Julian Assange". Rekla je da će objelodaniti informacije iz EULEX-a koje će uzdrmati Evropsku uniju.

Prema dnevniku, tim za borbu pritiv korupcije je, dok je prisluškivao učesnike u nekim kriminalnim radnjama, prisluškivao i glavnog tužioca EULEX-a, Jaroslavu Novotnu i predsjednika skupštine sudija EULEX-a, Francheska Florija, koji su se sastajali sa različitim posrednicima u cilju zataškavanja teških kriminalnih djela.

Prema listu "Koha" vjeruje se da su oni doprineli zatvaranju krivičnog postupka protiv poslanika Fatmira Limaja, bivšeg generalnog sekretara Ministarstva zdravlja Ilira Tolaja i u slučaju eksplozije u lokalu Envera Sekiraçe, za šta su osumnjičeni pripadnici specijalne jedinice Policije Kosova iz regiona Uroševca.

Tužilac Maria Bamieh je, prema dnevniku, prikupila konkretne materijalne dokaze protiv dvojice visokih zvaničnika EULEX-a ali i bivšeg zamjenika glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova, Jonatana Ratela koji je navodno ometao istragu protiv Novotne i Florija i pokrenuo postupak protiv Bamieh za parkiranje vozila ili dolazak njene ćerke u kancelariju.

Ratel je prema pisanju lista "Koha Ditore" ometao najmanje još jednu istragu protiv deset osoba osumnjičenih za organizovani kriminal u koju su bili uključeni poznati biznismeni i političari.

Da bi se ponovo otvorile ove istrage bilo je neophodno da se interveniše direktno iz Brisela.

Portparolka EULEX-a je izjavila da je Bamieh suspendovana tokom prošle nedjelje i da ova mjera nije izrečena zbog teksta koji je objavila "Koha ditore".