Prijedlog predsjednice Kosova

Izvori lista "Koha ditore" su saopštili da bi jedno od rješenja koje bi mogla da predloži predsjednica Atifete Jahjaga, bilo izbor konsenzualnog premijera za izlazak iz institucionalne blokade. Premijer ne bi bio iz političkih partija. Iz kancelarije predsjednika nisu prihvatili to da komentarišu. Predsjednica je isključila mogućnost da se još jednom obrati Ustavnom sudu za dopunska objašnjenja u vezi konstituisanja institucija.

Dva odgovora koja je dao Ustavni sud u vezi formiranja novih institucija Kosova su bila dovoljna za predsjednicu Kosova Atifete Jahjagu da okonča institucionalni grč. Na taj način je predsjednica isključila mogućnost da se ponovo obrati Ustavnom sudu, za dodatna objašnjenja u vezi konstituisanja skupštinskih organa.

Iz Predsjedništva najavljuju konkretne korake koje će predsjednica preduzeti u slučaju da po treći put ne uspije izbor za predsjednika Skupštine.

Arber Vllahiu, Jahjagin portparol je rekao za list da će to biti potez u skladu sa Ustavom i zakonom, kao i potpuno u skladu sa odlukom Ustavnog suda.

"Ustavni sud je dao svoje mišljenje u dva slučaja od početka izbora. Proces i zakonska procedura su završeni i sada je potrebna politička volja za rješenje", rekao je Vllahiu.

"Ostavimo poslanicima i partijskim liderima da putem rasprave u kojoj će predsjednica posredovati, nađu rješenje u okviru Ustava i bez nametanja", dodao je Vllahiu.

Konsultacije predsjednice Kosova i poitičkih lidera se očekuju prije nastavka skupštinskog zasjedanja, zakazanog za 2. oktobar.