Izvještaj unazad tri mjeseca

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i kosovski ministar u vladi tehničkog mandata Enver Hoxhaj, sljedeće nedjelje će pred SB UN prenijeti stavove Beograda i Prištine, o zbivanjima na Kosovu, unazad tri mjeseca.

Tačan datum sjednice još nije objavljen, mada se pominje da će to biti 29. avgust. Prvobitno je sjednica bila zakazana za 25. avgust, a onda je datum pomjeren za kraj mjeseca.
Na sjednici će biti razmatrana situacija na Kosovu u svjetlu tromjesečnog izvještaja generalnog sekretara UN-a Ban Ki Moona.
Zemlja predsjedavajuća Savjetom bezbjednosti je Velika Britanija.
Generalni sekretar UN Ban Ki Moon je u najnovijem izvještaju zatražio od kosovskih vlasti i EU da osiguraju da se najkasnije početkom sljedeće godine formira specijalni sud koji bi se bavio pitanjima ratnih zločina OVK na Kosovu 1999. godine.
”Snažno zahtijevam od kosovskih vlasti, kao i od struktura EU za podršku, da osiguraju da se specijalni sud formira najkasnije početkom 2015. godine”, naveo je Ban.
On je ocijenio da je izvještaj Clinta Williamsona, glavnog tužioca specijalnog istražnog tima za zločine OVK od 29. jula ”od ključnog značaja ne samo za poštovanje osnovnih principa međunarodne pravde, već i za borbu protiv nekažnjivosti i za to da počinioci snose odgovornost za svoja djela”.
U izvještaju za period od 16. aprila do 15. jula, Ban je istakao da su se snažna privrženost Beograda i Prištine da ostvare napredak u evropskim integracijama, uz aktivno angažovanje EU, pokazali kao ključna pokretačka snaga za ostvarenje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.
Ban je pozdravio formiranje nove Vlade Srbije na čelu sa premijerom Aleksandrom Vučićem i ocijenio da je ona pokazala privrženost nastavku dijaloga s Prištinom, uz posredovanje EU, kao i punoj primjeni Briselskog sporazuma.
Generalni sekretar UN je pozvao dvije strane da što prije nastave sastanke, poslije pauze zbog kosovskih izbora i procesa formiranja novog kabineta u Prištini.
Uz izvještaj generalnog sekretara UN objavljen je i izveštaj visoke predstavnice EU za spoljne poslove i bezbjednost Catherine Ashton o aktivnostima misije Eulex na Kosovu, a u okviru kojeg je u aneksu II priložen i izvještaj glavnog tužioca Specijalnog istražnog tima EU Klinta Williamsona o zločinima OVK.