Odgovor opozicionom bloku LDK-AAK-Nisma

Demokratska partija Kosova i dalje tvrdi da mjesto predsjednika parlamenta pripada njoj kao partiji koja je izašla kao pobjednik na posljednjim izborima. No, ona također sprema i plan "B" preko kojeg će odgovoriti zajedničkoj parlamentarnoj grupi opozicionog bloka LDK-AAK-Inicijativa za Kosovo.

Partije okupljene oko bloka su se složile da se registruju kao zajednička parlamentarna grupa, kojim će dobiti pravo na izbor predsjednika Parlamenta. Međutim, PDK planira da na sjednici koja će biti održana 17. jula uđe kao zajednička grupa sa manjinskim partijama, bez liste "Srpska".

Ostalo je manje od 10 dana kada će PDK i opozicion blok početi da lome koplja u Parlamentu za mjesto predsjednika parlamenta. PDK insistira po svaku cijenu da ovo mjesto pripadne njihovom kandidatu, odnosno Hajredinu Kuçiju, dok LDK, AAK i i Inicijativa za Kosovo (Nisma) su odlučile da uđu u Parlament kao zajednička parlamentarna grupa, predlažući i kandidata za ovu poziciju, Isu Mustafu iz LDK-a.

Nakon utvrđivanja konstitutivne sjednice Parlamenta od strane predsjednice, Atifete Jahjaga, 17. jula 2014. godine lider LDK, Isa Mustafa je potvrdio da će partije opozicionog bloka u Parlament ući kao jedinstvena grupa, čime postaju najveća parlamentarna grupa u Parlamentu sa 47 poslanika (LDK-30, AAK-11 i Nisma-6), ili 10 poslanika više nego PDK. Na osnovu toga i njima pripada mjesto predsejdnika parlamenta, kao najvećoj parlamentarnoj grupi.

Međutim, prema pisanju lista "Zëri" koji se poziva na nekoliko pouzdanih izvora unutar partije, Demokratska partija Kosova (PDK) je spremila plan "B" kako bi se suprotstavila inicijativi partija okupljenih oko bloka na sjednici 17. jula.

"PDK planira da na konstitutivnoj sjednici uđe kao grupa sa poslanicima iz redova manjina, izuzev poslanika Liste 'Srpska', čime će doći do broja od 48 poslanika, odnosno više nego broj poslanika opozicionog bloka. Znači 37 poslanika PDK, 10 poslanika iz redova nesrpeske zajednice i jedan Srbin koji nije dio Liste Srpska" rekao je ovaj izvor.