Krađa glasova

Neki kandidati političkih partija na izborima održanim 8. juna su uspjeli da dobiju više glasova nego što su njihove partije osvojile. Ovaj fenomen je nazvan "Supermeni", piše list "Kosova Sot".

Odluka Centralne izborne komisije (CIK) o ponovnom prebrojavanju 421 kutije sa glasovima na nivou Kosova, zbog manipulacija glasovima za kandidate je na svjetlo dana iznjedrilo ovu devijaciju glasova građana.

Neki od najkarakterističnijih slučajeva koji se mogu evidentirati, na osnovu formulara osiguranog od strane lista "Kosova Sot" vezani su za opštinu Dečane, gdje u slučaju "Supermen", politički subjekt AAK ima registrovan samo jedan glas, dok kandidat broj 1 ima 139 glasova.

Također, još jedan slučaj u ovoj opštini pokazuje da politički subjekt AAK je dobio 137 glasova, dok kandidati imaju 58 glasova više od političkog subjekta.

Drugi slučaj, "Supermeni" su evidentirani u Đakovici, gdje je politički subjekt "Samoopredjeljenje" dobio šest glasova, dok  kandidati sa ove liste imaju šest glasova više nego sam politički subjekt.

Slučaj "Superman" je dotakao i politički subjekt "Inicijativa za Kosovo" u Glogovcu gdje je politički subjekt dobio 30 glasova, dok su kandidati dobijali i po devet glasova više od političkog subjekta.

U Glogovcu na jednom biračkom mjestu politički subjekt LDK je dobio 18 glasova, dok su kandidati dobili pet glasova više.

Čak su i "Supermeni" iz PDK u Glogovcu biti aktivni.

U jednom od formulara Centra za prebrojavanje glasova figurira da dok je politički subjekt PDK dobio 262 glasa, kandidati imaju 52 glasa više od političkih partija.