Oficiri i vojnici Oslobodilačke vojske Kosova (UÇK) iz zone Drenica i Dukagjini, kao i članovi bivše Oslobodilačke vojske Kosova koji su djelovali u Orahovcu će se od januara naredne godine suočiti s nekim optužbama koje će biti podignute od strane Specijalne Task Force za istrage i kojim će se baviti Specijalni sud za ratne zločine.

Glavni tužilac, Amerikanac Clint Williamson, koji istražuje navode iz izvještaja Dicka Martyja, je blizu okončanja trogodišnje istrage, rekli su izvori lista "Tribuna".

Istraživanja su pokazala da nema dokaza da se dokažu ozbiljne sumnje koje je u jednom izvještaju za Vijeće Evrope iznio švicarski senator Dick Marty. Vojnici UÇK-a nisu počinili trgovinu organima. Stoga će biti odbačena "drama Žute kuće" koja je godinama pratila imidž Kosova i oslobodilački rat.

Međutim, u istrazi su pronađeni dokazi za neke zločine koje su počinili bivši pripadnici ove gerile odmah nakon NATO bombardovanja. Očekuje se da će deset do dvadeset pripadnika UÇK-a biti optuženo za tri tačke koje će biti podignute odmah nakon početka rada Specijalnog suda...