Odgovor predsjednici Atifeti Jahjaga

Catherine Ashton prihvatila je zahtjev predsjednice Kosova Atifete Jahjage za nastavak sprovođenja mandata misije EULEX na Kosovu.

Jahjaga je prije nekoliko dana uputila pismo Ashton sa zahtjevom da se produži mandat EULEX-a i uspostavi specijalni sud za ratne zločine OVK, a visoka predstavnica EU je takođe odgovorila pismom predsjednici Jahjaga.

Portparol predsjednice Arber Vllahiu rekao je ranije da će, nakon razmjene pisama, odgovor Ashtonove biti upućen odgovarajućim kosovskim institucijama.

"Specijalni predstavnik EU i EULEX-a nastaviće da pomaže kosovske institucije, zakonodavne vlasti, da osnaži još više nezavisni multietnički pravosudni sistem i multietničku policijsku službu u njihovom napretku ka ispunjavanju evropskih standarda u njihovim sferama", napisala je Ashton.

Govoreći o Specijalnoj jedinici za istragu osnovanoj u okviru EULEX-a i o zakonskoj proceduri koja proizilazi iz ove jedinice, Ashton je rekla da će istrage biti nastavljene sve dok Savjet EU ne obavijesti Kosovo da su "istrage i određene procedure okončane".
"Kosovo kao i drugi dijelovi zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu. Preko sprovođenja svog mandata, EULEX će doprinijeti olakšavanju napretka Kosova u pravcu daljih integracija u EU", navela je Ashton.

Očekuje se da Skupština Kosova na sjednici u srijedu, 23. aprila donese odluku o nastavku mandata misije EULEX-a do 15. juna 2016., a postoji mogućnost da jedna od tačaka dnevnog reda bude i formiranje Specijalnog suda za ratne zločine počinjene na Kosovu.