CIK nakupio dovoljno iskustva

Ukoliko Nacrt zakona o opštim izborima bude usvojen uskoro, moguće je vanredne izbori održati i po novom zakonu, a jedini zahtjev Centralne izborne komisije je rok od 45 dana od stupanja na snagu, kako bi se pripremili za novi zakonski okvir, rekao je za RTK2 Bajram Ljatifi, član Centralne izborne komisije.

"Za posljednjih 14 godina Centralna izborna komisija je nakupila dovoljno iskustva da može da pripremi sprovođenje izbora za vrlo kratak period. Ipak, postoji jedna razlika, da li će se izbori održati po starom Zakonu usvojenom 2008. godine, ili će se održati po novom zakonu koji je prošao prvo čitanje u parlamentu", kaže Ljatifi.

"Ukoliko se to dogodi brzo, moguće je da se prijevremeni izbori sprovode i po novom zakonu, s tim što je Centralna izborna komisija, na osnovu ustavnih i zakonskih ovlašćenja, zatražila od parlamenta i funkcionalnih komisija da u samom Zakonu utvrde određeni rok da bi CIK mogla da uskladi svoja akta", rekao je Ljatifi.

Kada se zakoni usvajaju po redovnoj proceduri, rok nikada nije kraći od šest mjeseci, a za neke zakone je duži i od godinu dana.

Centralna izborna komisija je za novi izborni zakon zahtjevala 45 dana, s obzirom da predložene izmjene nisu velike.

"S obzirom da se ne radi o velikim i bitnim promjenama, da se radi o nekoj reformi koju u političkoj javnosti nazivaju kozmetičkom reformom, najvjerovatnije da će taj rok od 45 dana za CIK biti dovoljan i da će CIK svoja podzakonska akta uskladiti na vrijeme", smatra Ljatifi.

Za raspuštanje Skupštine što je, pored izglasavanja nepoverenja Vladi, jedan od načina za odlazak na vanredne izbore, potrebo je da glasa 2/3 poslanika.

Predsjednica Kosova raspisuje vanredne izbore najkasnije 10 dana od raspuštanja skupština, dok prijevremeni izbori moraju biti održani najkasnije za 45 dana od momenta raspuštanja parlamenta. CIK može izmjeniti vremenske okvire u zavisnosti od potrebe i u saglasnosti sa okolnostima.

Ipak, Ljatifi kaže da se Centralna izborna komisija i Sekretarijat CIK-a već pripremaju, kao da će izbori biti vrlo brzo održani, kao da su u ovom trenutku raspisani i da će se održati za 45, odnosno za 30 dana.

"Čak su u proceduri određene nabavke, a vrlo brzo će biti određeni konkursi za zapošljavanje, odnosno aktiviranje osoblja na određeno vrijeme za sprovođenje izbora, obzirom da CIK samo sa stalnim svojim osobljem ne može sprovesti izbore", rekao je Ljatifi.