Sporazum o pravosuđu

Još postoji mnogo nedoumica oko rješenja za organizaciju pravosuđa na sjeveru Kosova, a pred ekspertskim timovima u narednih mjesec dana naći će se model po kome bi u sjevernoj Mitrovici bilo sjedište Osnovnog suda nadležnog za sedam opština, pišu srbijanske "Novosti". Na njegovom čelu mogao bi da se nađe Srbin.

Sud bi bio nadležan za sjevernu Mitrovicu, južnu Mitrovicu, Leposavić, Zvečan, Zubin Potok, Skenderaj i Vučitrn, a kako piše taj list, pominje se mogućnost da mjesto predsjednika suda pripadne Srbinu, a da šef Tužilaštva bude Albanac.
 
Dnevnik "Koha Ditore" tvrdi da će predsjednik osnovnog sud u sjevernoj Mitrovici biti Srbin, a glavni tužilac Albanac.
 
Dnevnik se poziva na neimenovani pouzdani izvor, koji je dodao da će taj sud pokrivati sedam opština i da će u njemu raditi 60 odsto Albanaca i 40 odsto Srba. "Koha" piše da zvaničnici Vlade u Prištini nisu htjeli ni da potvrde ni da demantuju tu tvrdnju.

"Novosti" navode da postoji i prijedlog da se suđenja obavljaju i u južnom i u sjevernom dijelu Mitrovice, ali da treba precizirati hoće li se odjeljenja razlikovati po prirodi predmeta za koje su nadležni.

Spekuliše se da bi sjevernom odjeljenju pripala krivična materija, a južnom parnična, izvršna i prekršajna. Takvo rješenje, međutim, značilo bi da bi Srbi sa sjevera morali da idu u južni dio grada u kom isključivo žive Albanci da riješavaju svakodnevne probleme - od ostavine do razvoda.

"Novosti" navode da će paraf na dogovor sa Prištinom o organizaciji sudstva na sjeveru Kosova Beograd staviti tek kada se utanače i posljednji detalji, a koji bi trebalo da uvaže specifičnost sjevernog dijela Kosova.

Dužnosnici Vlade Kosova nisu ni potvrdili ni negirali da li je ovo dogovor postignut na posljednjem sastanku između premijera Thaçija i njegovog kolege Dačića.

Prema riječima analitičara ovo će pogaziti načelo Ustava Kosova o refleksiji etničke strukture u pravosudnom sistemu, pošto će doći do prevlasti jedne zajednice nad drugom.