Brisel obustavio akciju

Akcija hvatanja glavnog osumnjičenog za ubistvo carinika Eulexa spriječena na zahtjev Brisela za još neko vrijeme i na telefonski poziv Aleksandra Vulina, koji je prijetio da ne ”garantuje” pripadnicima Eulexa da će izaći živi iz te akcije. Osumnjičeni je pripadnik dva državna mehanizma Srbije, prenosi "Tribuna".

U decembru prošle godine glavni osumnjičeni za ubistvo pripadnika Eulexa Audriusa Šenavičiusa je boravio na sjeveru Kosova. 
Osumnjičeni (ime poznato redakciji) je identifikovan prije nekoliko mjeseci u okviru istrage Specijalnog tužilaštva Kosova. 
List “Tribuna” je saznao rezultate istrage ali i za događaj koji je onemogućio hapšenje ovog osumnjičenog. Za obustavljanje operacije za njegovo hapšenje je intervenisano u Briselu i Beogradu.
Izvori lista su anonimno rekli da je Brisel tražio vrijeme jer bi to hapšenje bacilo ”tamnu senku ” na izvještaj visoke predstavnice EU Catherine Ashton zemljama članicama u kome je u superlativu ocjenila ponašanje Beograda i Prištine tokom dijaloga. 
Osim toga, zvaničnici iz Brisela su se, kako su rekli izvori lista, plašili da Srbija poslije otkrivanja identiteta osumnjičenog ne bi mogla da dobije saglasnost zemalja članica za dobijanje statusa kandidata. 
Glavna briga je bila da bi protiv početka pregovora o učlanjenju Srbije glasala i Litvanija iz koje je došao carinik koji je ubijen na Kosovu. 
Ali, Brisel nije bio jedini odlučujući centar koji je spriječio hapšenje. Prema izvorima lista, Brisel je saznao za plan o hapšenju tek kada je stigla žalba Beograda. Prema ovim izvorima Vlada Srbije je saznala za plan hapšenja a ministar bez portfelja zadužen za Kosovo, Aleksandar Vulin, je pretio kako bi zaustavio operaciju.
”Ne mogu da garantujem za život vaših policajaca niti bilo koga ako to uradite”, navode se riječi Vulina upućene jednom visokom zvaničniku Eulexa. 
Novinar “Tribune” je podnio ove informacije Specijalnom tužilaštvu Kosova kojim rukovodi Eulex. Glavni tužilac Jonathan Ratel je rekao da je zabranjeno davati komentare dok traje istraga. 
”O ovome se vodi istraga i pod jurisdikcijom je Specijalnog tužilaštva Kosova i dok traje istraga nije dozvoljeno davanje izjava”, rekao je Ratel.