Nedostaju još tri glasa

Opozicija na Kosovu radi posljednje kalkulacije o pokretanju zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi Hashima Thaçija.

Tri partije iz opozicije vode konsultacije sa još jednom grupom nezavisnih poslanika, pošto je za izglasavanje nepovjerenja potrebno najmanje 61 glas, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Vjeruje se da Vlada sada nema potrebnih 61 glas kako bi opstala, ali ni da opozicija s druge strane nema dovoljno glasova da bi izglasala nepovjerenje.
Međutim, ima i jedan broj poslanika koji su se udaljili iz vladajuće koalicije i sada ne pripadaju ni prvima, ni drugima.
O stanju u kosovskim institucijama i potrebi da se na Kosovu što prije održe parlamentarni izbori, predsjednici Kosova, Atifeti Jahjaga, obratio se pismom lider Alijanse za budućnost Kosova, Ramush Haradinaj. Ona je, međutim, odgovorila tek objašnjenjem zakonskih procedura za izbore.
Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Ardian Gjini, kazao je da su institucije u agoniji i da je potrebno da se pronađe zakonski put radi raspisivanja izbora.
"Institucije ne mogu da glasaju. Nema većine. Jedan dio poslanika glasa na osnovu svojih uvjerenja, što jeste njihovo pravo. Ne tražimo vanredne izbore, ali tražimo da predsjednica pokrene konsultacije u skladu sa političkom snagom i da raspiše izbore jer je Kosovo u blokadi”, kazao je Gjini.
Najveća opoziciona partija, Demokratski savez Kosova, iako je sada nominirala dosadašnjeg lidera, Isa Mustafu, za mjesto premijera, još uvijek ne smatra da je trenutak da se inicira zahtjev o izglasavanju nepovjerenja Vladi. Šef parlamentarne grupe LDK-a, Ismet Beqiri, navodi da će se zahtjev pokrenuti onda kada opozicija ima dovoljan broj glasova za to.
"Nećemo početi nešto ako nismo sigurni da ćemo u tome uspjeti. Kada konstatujemo da je to moguće, onda ćemo to i uraditi. Radimo procjene i na vrijeme ćemo izaći sa stavom”, kazao je Beqiri.
S druge strane, šef parlamentarne vladajuće Demokratske partije Kosova, Adem Grabovci vjeruje da će Vlada završiti svoj cijeli mandat i da će se izbori održati na jesen.
"Uvjereno kažem da je koalicija stabilna. Institucije su stabilne. Evo četiri godine slušamo ove priče i vjerujem da ćete ih slušati i za naredne četiri godine”, kazao je Grabovci.
Na osnovu analize jednog parlamentarnog političkog subjekta, tri partije opozicije i dio Demokratske partije Kosova zajedno sa onim nezavisnim kandidatima imaju 58 glasova u Skupštini.
Tako da je opoziciji potrebno još tri kako bi se pozvalo na izglasavanje nepovjerenja. Ukoliko dođe do glasanja i ono ne uspije, po Ustavu, tako nešto se ne može inicirati dok ne prođe 90 dana.