Pri kraju novi sporazum

Radi se na novom sporazumu koji je pri kraju i koji će omogućiti da se smanje veoma visoke takse za automobile na prelazima između Kosova i Srbije, kaže Rahim Pacolli, generalni direktor osiguravajuće kuće Siguria.

Jedan od najskupljih problema sa kojim se građani Kosova suočavaju u predhodnih par godina, jeste prelazak iz Kosova u Srbiju i obrnuto. Da bi svojim automobilima kosovskih ili srpskih registarskih tablica prešli na jednu ili drugu stranu, građani moraju da plaćaju ogromne cijene polise osiguranja.
Da bi izbjegli plaćanje polise osiguranja, koja na godišnjem nivou za ulaz vozila sa srpskim tablicama iznosi oko 600 eura, Srbi sa Kosova pribjegavaju kupovini automobila sa oba para tablica, koji često prelaze vrijednosnu cijenu vozila, zato što registracija i osiguranje godišnje koštaju preko 500 eura. Za automobile sa RKS tablicama ulaz u Srbiju košta oko 70 eura za nedjelju dana za takozvane probne tablice.
Generalni direktor osiguravajuće kuće Siguria, Rahim Pacoli pojasnio je trenutne iznose taksi koje se moraju platiti prilikom ulaska i izlaska sa Kosova, najavljujući smanjenja koja bi trebalo da uslijede uskoro kao posljedica dogovora u Briselu.
”Radi se na novom sporazumu koji je pri kraju i koji će omogućiti da se smanje veoma visoke takse, koje su na godišnjem nivou iznosile 603 eura, za građane Srbije pri ulasku na teritoriju Kosova, dok je ulazak u Srbiju građane Kosova koštao malo skuplje - 616 eura, plus 30 eura za probne tablice i 50 eura za dan. Što se novog sporazuma u Briselu tiče, on je blizu ostvarenja”, kaže Pacolli.
Generalni direktor Sigurije objašnjava kako će ubuduće izgledati procedura. 
”Srpska strana će uvesti polisu osiguranja kao što je zeleni karton, koja će važiti godinu dana i Srbi sa Kosova će moći da je izvade u svom mjestu stanovanja. Ona će biti deset puta povoljnija nego sada. Isti uslovi će važiti i za Albance sa Kosova pri ulasku na teritoriju Srbije”.
“U slučaju saobraćajne nesreće na teritotriji Srbije, sporazum predviđa, da na mjestu nesreće bude i saobraćni policajac koji zna albanski jezik, kako bi se na tom jeziku napisao izvještaj. Isto važi i za građane Srbije na teritoriji Kosova. Ovaj sporazum će ubrzo stupiti na snagu”, zaključuje Pacolli.
Veliki broj Srba sa Centralnog Kosova koji često putuju, posjeduju oba para tablica kako bi smanjili troškove prelaza, ali to je i dalje veliko opterećenje za kućni budžet.
Da bismo saznali više o ovom problemu, probali smo da stupimo u kontakt sa MUP-om Kosova, međutim oni nisu odgovarali na naše pozive. Nezvanično saznajemo da kazna za vozila iz Srbije koja nemaju polisu osiguranja iznosi 290 eura.
Podsjećanja radi, tehnički timovi Prištine i Beograda trebali su da raspravljaju u ovom problemu još sredinom januara, međutim to se još uvijek nije dogodilo.