Jedina korist učešće Srba na izborima

Predstavnici opozicionih stranaka u kosovskoj skupštini ocijenili su da razgovori sa Beogradom nisu donijeli nikakvu korist Kosovu. Po njima mnoga pitanja nisu riješena, proces ide u pravcu jačanja Srba na Kosovu i jasno se vidi da ne postoji spremnost za sprovođenje sporazuma u praksi. U ovom slučaju gubitnik je Kosovo, ističe opozicija.

Iako je dijalog sa Beogradom počeo kako bi se postigla normalizacija u odnosima, na osnovu dosadašnjih rezutata Srbija ima više koristi u ovom procesu, dodaju opozicione partije kosovskih Albanaca.

Vjosa Osmani iz Demokratskog saveza Kosova smatra da kosovska strana nije bila spremna za pregovore, što je uticalo na konačan ishod.

"Mnoga pitanja, uključena u konkretne sporazume Kosova i Srbije mogla su biti postavljena povoljnije po Kosovo da je kosovska strana bila spremnija da pregovara. Dakle, to je bio veliki problem, dok je drugi problem praktična primjena sporazuma. Dok je Kosovo pokazalo veliku spremnost da sprovede sve tačke sporazuma, ponekad čak i prevazilazeći ono što je obećalo, na strani Srbije nismo vidjeli takvu ažurnost, što ukazuje da Kosovo treba da bude mnogo više na oprezu, da ne preduzima jednostrane korake u sprovođenju sporazuma", rekla je Osmani.

Ahmet Isufi iz Alijanse za budućnost Kosova smatra da nema smisla nastaviti dijalog sa Srbijom ako Beograd ne sprovodi dogovor, jer će to naškoditi interesima Kosova.

"U ovom procesu Kosovo je više izgubilo, jer nisu obuhvaćeni svi unutrašnji problemi Kosova nastali kao posljedica djelovanja Srbije, kao što su nestala lica, katastarska dokumenta, artefakti… Ponašanje Vlade Srbije je oslabilo položaj Kosova, što je doprinijelo da Srbi smatraju da Kosovo nije nezavisno. Takođe, naši prijatelji, nisu ostavili utisak da će dijalog nešto promijeniti i da će odstupiti od 'statusa kvo' prema Kosovu", rekao je Isufi.

Prema Glauku Konjufci, poslaniku pokreta Samoopredjeljenje, dijalog Srbije, Kosova i međunarodne zajednice je potpuno propao poslije napora integrisanja Srba u sjevernim kosovskim institucijama, jer nisu priznali Kosovo.

"To znači da će institucionalni aranžman, kreiran u okviru zajednice srpskih opština na Kosovu biti ispunjen sadržajem koji dolazi iz Srbije, i da će oni raditi po programima koji će biti protiv nezavisnosti, to je sasvim jasno. Mislim da je ovo jedan od najvećih neuspjeha Vlade i neuspjeh međunarodne strategije da integrišu srpsko stanovništvo na Kosovu", rekao je Konjufca.

Prema Konjufci, korist Kosova u ovom dijalogu bila je učešće Srba na izborima, iako je njihova pobjeda uperena protiv Kosova.

Dijalog Beograda i Prištine će biti nastavljen ovog mjeseca, kako bi se pronašlo rješenje za sud na sjeveru.