Dužnosnici Vlade Kosova optimistični

Izvještaj o sakupljenim činjenicama predstavnika Evropske komisije, koji su boravili prethodne nedjelje na Kosovu i koji se očekuju da bude objavljen početkom sljedeće godine o ispunjavanju kriterija za liberalizaciju viznog režima za Kosovo, ne može odrediti i samo uklanjanje ovog režima.

Ovu procjenu su dali poznavaoci međunarodnih pitanja, ugasivši gotovo u potpunosti nade da se nešto može desiti u 2014. godini. S druge strane, dužnosnici Vlade Kosova su optimistični da će režim biti uklonjen naredne godine.

Državni koordinator za proces liberalizacije viznog režima, Besnik Vasolli je rekao da nema datuma za postizanje pisanog izvještaja, i da će kod njih pristići nakon što se predstavi analiza u Evropskoj komisiji.

"Prošli put predstavnici Evropske komisije su boravili na Kosovo u oktobru 2012. godine, dok je u februaru izvještaj bio objavljen. Molimo ih da se procedura ne odugovlači mnogo, jer nema logike da četiri mjeseca čekamo jedan izvještaj. Međutim, to je u njihovim rukama", rekao je Vasolli.

Prema analitičarima, najveći nedostaci u procesu liberalizacije viznog režima su na krhkom sudstvu i manjkavosti pravde u zemlji. Jedan od glavnih uslova EU je također borba protiv organiziranog kriminala i korupcije, kriterij koji se teško može ispuniti od strane ovih institucija koje imamo.

I predstavnci političkih partija sumnjaju da će kosovske institucije uspjeti da ispune obaveze za liberalizaciju viznog režima i da će taj proces biti završen u 2014. Osim zaostajanja, uslovi koje je postavila Evropska komisija su povećali sumnju da će građani Kosova uskoro moći da putuju slobodno po zoni Šengena.

"Ne očekujem da ćemo sljedeće godine imati liveralizaciju viznog režima. Očekujem da dođe do napredovanja u procesu ali ne vjerujem da ćemo dobiti liberalizaciju viznog režima u 2014", rekao je Xhavit Haliti, član parlamentarne komisije za Evropske integracije.

Prema političkim predstavnicima ali i misiji za prikupljanje podataka EK smatra se da su organizovani kriminal i korupcija glavni izazovi

Održiva integracija povratnika, izdavanje dokumenata sa bezbjednosnim kodom, elektronsko uvezivanje u banku podataka Agencije za matične poslove sa bazom podataka Ministarstva za unutrašnje poslove kao i obuka pogranične policije neke su od preporuka Misije za prikupljanje podataka Evropske komisije domaćim institucijama za ispunjavanje kriterijuma proisteklih iz uputstva za liberalizaciju viznog režima.

I član skupštinske komisije za evropske integracije Xhavit Haliti priznaje da država ima još mnogo zadataka.