Ostati zauvijek besmrtan u historiji

Filatelija Pošte Kosova promovisala je u četvrtak poštansku markicu sa likom slavnog glumca Bekima Fehmiua u okviru serije markica "Svjetska kinematografija". Svečanosti koja je povodom predstavljanja markice upriličena u bisokopu "ABC" u Prištini, prisustvovali su članovi porodice Fehmiu, ministri kosovske i makedonske Vlade, predstavnici Pošte Kosova, Pošte Makedonije i veliki broj filmskih i pozorišnih umjetnika.

Direktor Pošte i telekoma Kosova Sejdi Hoxha je izjavio da je ponosan što može da predstavi poštansku markicu sa likom najpoznatijeg kosovskog glumca svetske slave.

"Imidž našeg velikog umjetnika putem pisama i drugih poštanskih pošiljki putovaće u sve zemlje svijeta, u zemlje u kojima je naš glumac svojim talentom ostvario internacionalnu slavu", kazao je Hoxha.

Kazavši da je ovo 100. markica koju je lansirala Pošta Kosova, Hoxha je napomenuo da je misija Filaterije Pošte Kosova promocija historijskih, nacionalnih, kulturnih i naučnih vrijednosti Kosova.

Bekimov brat Arsim Fehmiu kazao je da je ponosan što je Pošta Kosova objavila markicu sa likom njegovog brata.

"On jeste naš, ali bio je Bekim ne samo albanskog naroda, nego svih naroda i bivše Jugoslavije i svih naroda svijeta. Čuli ste, snimao je na pet kontinenata svijeta, na 7-8 jezika", kazao je Arsim Fehmiu.

Predsjednik Borda PTK-a Halit Isufi je prisutne podsjetio da je Bekim Fehmiu sin velikog albanskog patriote Ibrahima Fehmiua.

"Porodica Fehmiu je, gonjena od strane tadašnjeg režima, bila prinuđena da se iseli iz Đakovice i da ode u nekoliko drugih gradova, uključujući i Sarajevo, gdje je Bekim Fehmiu rođen 1936. godine", kazao je Isufi.

Dodao je da je Bekim prve glumačke korake napravio u prizrenskom pozorištu, da bi potom otišao na studije u Beograd, odakle je i počela njegova velika karijera.

"Jedan od najvećih uspjeha Bekima Fehmiua je glavna uloga u filmu 'Skupljači perja' 1966. godine, koji je osvojio dvije nagrade na Kanskom festivalu u Francuskoj i bio nominovan za nagradu Oskar", kazao je Isufi.

Isufi je podsjetio da je Bekim Fehmiu u znak protesta zbog djelovanja srpskog režima nad Albancima, 1987. godine, demonstrativno napustio pozorišnu predstavu u Beogradu, koja je bila njegovo posljednje pojavljivanje na sceni.

Poznati glumac Bekim Fehmiu preminuo je 2010. godine u Beogradu, u 74. godini života.

Povodom objavljivanja poštanske markice sa likom Bekima Fehmiu, ministar kulture, omladine i sporta Memli Krasniqi je ocjenio da je Bekim ikona albanskog naroda. On je saopštio da je Ministarstvo na čijem je čelu ustanovilo i nagradu za životno djelo u oblasti kinematografije, nazvanu "Bekim Fehmiu".

Na kraju svečanosti emitovan je dokumentarni pregled najvažnijih filmskih uloga Bekima Fehmiua.