Tretirati isključivo u skladu sa zakonima Kosova

Kosovski konzorcijum civilnog društva za održivi razvoj (KOSID) se usprotivio da se o "Trepči" pregovara na pregovorima između Kosova i Srbije. Ovaj konzorcijum je tražio od Vlade da kompleks "Trepča" tretira isključivo u skladu sa zakonima Kosova, prenosi "Koha Ditore".

Kosovski konzorcijum građanskog društva za održivi razvoj (KOSID) u petak je skrenuo pažnju Vladi Kosova i parlamentarnim političkim partijama da pitanja povezana sa statusom, vlasništvom i budućnošću kompleksa "Trepča" ni na koji način ne uključi u dijalog sa Srbijom.

KOSID je zaključio da bi stavljanje "Trepče" na pregovore sa Srbijom ozbiljno ugrozilo budućnost ovog preduzeća i da bi omogućilo direktno miješanje Srbije u unutrašnje stvari Kosova kao i da bi onemogućilo Kosovo da koristi svoje nacionalno dobro u cilju svog ukupnog razvoja.

Predstavnik KOSID-a, Visar Azemi je rekao da njihovo reagovanje dolazi kao posljedica toga što je u medijima objavljeno upozorenje koje je došlo i od izvora iz Evropske komisije da se pokušava da se pitanje "Trepče" ubaci u dijalog Priština - Beograd.

Azemi je ocijenio da bi se u slučaju stavljanja pitanja "Trepče" u dijalog Priština – Beograd, Srbija dobila veliku kontrolu nad sjevernim dijelom zemlje.