Izvještaj organizacije "HIS Jane’s"

Na Kosovu mogu izbiti socijalni nemiri nakon lokalnih izbora 3. novembra, upozorila je organizacija "HIS Jane’s" u svom izvještaju kojeg je osigurao list “Tribuna”. Ova organizacija sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama okuplja profesionalce koji su angažovani na istraživanju i analizi raznih procesa, na osnovu raznih potreba tržišta.

Ovaj put stručnjaci organizacije uradili su analizu situacije na Kosovu na pragu izbora 3. novembra, a čak su uključili sve elemente koji mogu karakterizirati ovaj proces. Dokument je finaliziran 14. oktobra, a u dijelu gdje se govori o sigurnosti, on navodi da zemlji prijeti značajan rizik od socijalnih nemira, ukoliko nakon izbora 3. novembra se ne ugase paralelne strukture na sjeveru.

"Postoji veliki potencijal za socijalne nemire nakon izbora 3. novembra. To će se dogoditi pogotovo ako se uskoro ne ugase ilegalne strukture, uključujući i sigurnosne", procjenjuje se u izvještaju.

Prema podacima u izvještaju ukoliko se uskoro ne stvori zajednica srpskih opština i zaposleni se ne integrišu u institucije Kosova nego ostanu bez posla, onda bi i ovo moglo biti još jedan potencijalni element za nemire...