Prvi put kao predsjednik Vlade Srbije

Ivica Dačić doputovao je u Gračanicu na Kosovu, prvi put kao predsjednik Vlade Srbije. U istoimenom manastiru dočekao ga je vladika raško-prizrenski Teodosije. Ispred manastira veliki broj građana.

Premijer Srbije je novinarima rekao da Srbija želi da prenese poruku mira, zajedničkog života i da pokaže da se brine o svojim građanima.

Dačića je ispred manastira Gračanica sačekao veliki broj građana, među kojima je bilo i onih koji su nosili majice sa natpisima "Ja sam zvaničnik Srbije" i "Srpska" aludirajući na građansku inicijativu "Srpska" koja će učestvovati na lokalnim izborima na Kosovu, 3. novembra. Ta izborna lista će danas održati i predizborni skup u Gračanici.

"Za nas je bitno da Srbi budu jedinstveni i da Srbija zaštiti svoje građane", rekao je Dačić.

Upitan da li će učestvovati na današnjem mitingu građanske inicijative "Srpska" u Gračanici, Dačić je novinarima rekao da "nije njegovo da učestvuje na partijskim mitinzima", ali je dodao da je jasno koga Srbija podržava.

Sa Dačićem na Kosovo su otputovali i generalni sekretar Vlade Srbije Veljko Odalović i potpredsjednik Socijalističke partije Srbije Žarko Obradović.

"Blindiran" put u iščekivanju dolaska Dačića

Pored puta, kojim je prolazio premijer raspoređene su saobraćajne patrole i policija, dok su u samoj Gračanici policajci u uniformama. Primećeni su i monitori KFOR-a i pripadnici EULEX-a.

U centru Gračanice, izložene su srpske zastave, a postavljena je i bina okićena balonima raspoređenim tako da predstavljaju zastavu Srbije.

Očekuje se da će saobraćaj za vrijeme predizbornog mitinga biti obustavljen.

Dačić nije pop, posjeta je politička

Vlada Kosova nije mogla da zaustavi posjetu premijera Srbije Ivice Dačića pošto joj je Evropa vezala i ruke i noge, kazao je bivši lider OVK Adem Demaqi.

On je, za dnevnik "Epoka e re", komentarišući izjavu premijera Kosova Hashima Thaçija da je posjeta sprskog premijera vjerskog karaktera, naglasio da Dačić "dolazi zbog politike".

"On nije pop. U subotu na Kosovu nema nikakvog vjerskog praznika", rekao je Demaqi.