"Dobijaju se u zamjenu za novac!!!"

Bord Agencija za akreditaciju Kosova (AAK) odlučio je da "blokira" sumnjive doktorate iz Albanije, koji, prema njima, ne pružaju nikakvu sigurnost za njihovu vrijednost i valjanost.

Predsjednica Državnog vijeća kvaliteta u AAK-u, Ferdije Zhushi-Etemi, tokom intervjua za list "Zëri" je izjavila da institucija na čijem je ona čelu neće dozvoliti da na tržište Kosova uđu ni diplome koje se dobijaju na univerzitetima u regionu, za koje postoji sumnja o njihovoj validnosti.

Sumnje agencije, prema riječima predsjedavajuće ovog Vijeća, Zushi-Etemi, fokusirane su na doktorske studije na European University of Tirana (Evropski univerzitet u Tirani - UET).

"Evropski univerzitet u Tirani je privatna ustanova osnovana prije dvije ili tri godine, i prijetnja je da izdaje diplome doktorata bez ikakve kontrole. Veliki broj kandidata i na Kosovu, ne čekujući da Agencija za akreditaciju Kosova akredituje doktorature na osnovu kriterija, je registrovano za dobijanje diploma na ovom univerzitetu u oblasti ekonomije, prava i društvenih nauka", rekla je Zushi-Etemi, dodajući da sam kriterij registracije kandidata je veoma nizak.

Da bi opravdala ovo, ona navodi kao dokaz kriterij o upisu, za koji se, prema njenim riječima "uzima novac", i kandidat prolazi uslov bez slušanja i prisustvovanja studija na Evropskom univerzitetu u Tirani.

Ona je za list "Zëri" rekla da je postao trend da ukoliko se traži doktorat za neko radno mjesto na Kosovu, da se u roku od nekoliko dana donese potvrda da kandidat završava doktorat na Evropskom univerzitetu u Tirani.

Diplome na "tezgi"

"Još jedan argument da je kvalitet na ovoj instituciji veoma nizak je da ova institucija sa samo dvije godine iskustva ima 300 registrovanih kandidata godišnje za studije doktorature", piše list "Zëri".