Bošnjački sabor iz septembra 1993. godine, će ostati zlatnim slovima ispisan u historiji po tome što je vratio u javnost staro ime Muslimana - Bošnjaci. Jedan od mnogih novinara, koji su pratili rad ovog svebošnjačkog skupa, tada je bio zapisao: "Noć u kojoj je zasjedao Sabor bila je presudna - zaspali smo kao Muslimani, probudili se kao Bošnjaci". Deklaracijom kao izjavom o bošnjaštvu Sabor je želio da okonča višegodišnje razgovore o nužnosti vraćanja narodnog i historijskog imena – Bošnjak, rečeno je na otvaranju Centralne svečane akademije u Prizrenu u povodu obilježavanja Dana Bošnjaka Kosova.

"Vraćeno ime i potvrđeni identitet sabornicima su na tom Bošnjačkom saboru ujedno bili prilika da se izjasne o svom višestoljetnom poimanju Bosne i Hercegovine. ”Izjavljujemo da našu domovinu Bosnu vidimo kao slobodnu i demokratsku zajednicu, koja će čuvati i produbljivati stoljetne zasade tolerancije i međusobnog poštovanja svih ljudi i svih tradicija što u njoj žive. Pozivamo u tome za svjedoka cjelokupnu našu povijest”.
Refleksije ovog događaja su i te kako utkane i u svijesti Bošnjaka, koji među ostalim žive i na Kosovu.
Svečanoj akademiji u Prizrenu su pored bošnjačkih političkih predstavnika, intelektualaca i mnogobrojnih građana, prisustvovali i potpredsjednik Skupštine Kosova Xhavit Haliti, predsjednik opštine Prizren Ramadan Muja, dogradonačelnik Berana Samir Agović, predstavnik Bošnjačke kulturne zajednice Hazbija Kalač, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Samir Tandir i predstavnici Preporoda tuzlanskog kantona. 
Ovogodišnja akdemija pod sloganom "Ponosno Bošnjak", nedvosmisleno šalje poruku, najprije Bošnjacima, ma gdje živjeli, da smo i mi dio te velike porodice jednog naroda i znak je dobre volje prema svim miroljubivim narodima sa kojima Bošnjaci žive, istaknuto je uvodnom izlaganju organizatora Centralne akademije Bošnjačkog savjeta Kosova, koje je prisutnima prenijela moderator programa Anela Ademi.
"Bošnjaci nemaju čega da se stide, nikada nisu bili prijetnja nijednom drugom narodu s kojim žive ili dijele sudbinu i njihov je prevashodni cilj da kao priznata Ustavom Republike Kosova nacionalna zajednica, i kao dio jedinstvenog bošnjačkog naroda koji živi na prostorima bivše države, sa matičnim narodom u Bosni i Hercegovini, uz kolorit drugih jezika, nesmetano koristi i afirmiše bosanski jezik, kroz školstvo, medije, i svoje druge kulturne posebnosti te regionalna obilježja i specifičnosti", rečeno je u izlaganju.
"Bošnjaci Kosova su prošli i prolaze kroz velike izazove u godinama nakon rata i svojim potencijalom i angažiranošću istrajni su da na demokratski način obezbjede svoje zasluženo mjesto u svojoj domovini Republici Kosovo".
"Bošnjaci Kosova u svim procesima stvaranja države, pokazali su i potvrdili svoju integrativnost, i kao ravnopravni građana, kroz zajednički život, preko aktivnosti ne baš ujedinjenog političkog faktora Bošnjaka, zatim civilnog društva, nezavisnih intelektualaca i istaknutih pojedinaca, uz prava za koja su se izborili i nekim zahtjevima koji im nisu ispunjeni, pokazuju punu odgovornost i žele lijepu budućnost svojoj državi Kosovo".
Nakon uvodnog izlaganja Akdemiji se obratio Mejdin Saliji, predsjedavajući Bošnjačkog savjeta Kosova, koji je istakao da nevladin sektor okupljen oko BSK-a zahtjeva veće angažovanje bošnjačkih političkih predstavnika oko realizacije ključnih projekata za opstanak i afirmaciju Bošnjaka na Kosovu, prije svega na proces decentralizacije i ekonomski razvoj.
"Najviše institucije Kosova i lokalne vlasti u sredinama gdje žive Bošnjaci moraju uložiti veće napore u ekonomskom razvoju, zapošljavanju, zaustavljanju iseljavanja, i jačanju veza sa dijasporom", rekao je Saliji.
Akademiji su se zatim obratili bošnjački zastupnici u Skupštini Kosova Rasim Demiri, Emilija Redžepi, Hamza Balje i Duda Balje, predsjednik opštine Prizren Ramadan Muja, zamjenik predsjednika Skupštine Kosova Xhavit Haliti, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Samir Tandir, predstavnici BZK "Preporod" Jasna Hadžiselimović i Nermin Tursić i dogradonačelnik Berana Samir Agović.

info-ks.net / bosnjak-ks.info