Uhapšeni su Nexhat Qubreli i Ismet Haxhi

Dvojica bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK/UÇK), među kojima i lokalni šef kosovske obavještajne službe, privedeni su pošto su osumnjičeni za silovanje i zlostavljanje dvije Albanke, zbog čega su veterani OVK najavili proteste.

Izvori portala "Indeksonline" su saopštili da su uhapšeni zbog ratnih zločina Nexhat Qubreli iz Mitrovice i Ismet Haxha, iz Mitrovice, mnogo puta pozivan da je šef obavještajne službe Kosova (SHIK) za region Mitrovica.

Osnovni sud u Mitrovici odredio je pritvor do 25. oktobra Nexhatu Qubreliju i Ismetu Haxhiju, šefu kosovske obaveštajne službe u Mitrovici, prenio je portal "Indeksonline".

Advokat osumnjičenih Mahmut Halimi, rekao je da su optužbe neosnovane i da su informacije prema kojima su njegovi klijenti počinili zločine tendenciozne dezinformacije.

"Jedan od mojih klijenata tereti se da je primorao ženu da lažno svjedoči tokom rata. To je okvalifikovano kao zlostavljanje", rekao je on.

Prema saopštenju iz EULEX-a, "policija EULEX-a iz jedinice za istragu ratnih zločina je uhapsila dvije osobe koje se terete za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, a u vezi sa silovanjem i lošom ophodnjom prema dvema djevojkama Albankama sa Kosova tokom rata na Kosovu".