Lokalni izbori ne podrazumijevaju zajedničko upravljanje

Predsjednica Atifete Jahjaga ocijenila je da su rezultati sporazuma iz Brisela od 19. aprila sada "opipljivi", uključujući održavanje izbora 3. novembra.

Jahjaga je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa naglasila da će ti izbori biti sveobuhvatni i da će se održati na cijeloj teritoriji Kosova. Ona je ponovo pozvala pripadnike svih zajednica da na njima učestvuju.

Jahjaga je navela da će na izborima "građani biti u prilici da izaberu legalne i legitimne strukture, a srpska zajednica će izabrati zvaničnike koji će zastupati njihove interese".

"To znači povratak normalnosti, zakonitosti i ustavnosti, i raspuštanje svih paralelnih i ilegalnih struktura", kazala je Jahjaga. Ona je naglasila da normalizacija odnosa između Beograda i Prištine vodi ka stabilizaciji cijelog regiona jugoistočne Evrope i da "naši odnosi ne mogu držati za taoca evropsku budućnost cijelog regiona".

Govoreći o održavanju lokalnih izbora na Kosovu 3. novembra, Jahjaga je ocijenila da je integracija srpske zajednice koja živi na sjeveru "potpuno moguća".

Ona je s tim u vezi pozvala sve pripadnike svih zajednica, uključujući i srpsku, da masovno izađu na lokalne izbore.

Na pitanje koliki je "udio" zvaničnog Beograda u strukturama koje će proizaći iz ovih izbora, Jahjaga je naglasila da opštinski izbori ne podrazumijevaju "zajedničko upravljanje, kao ni zajedničko organizovanje".