Izvještaj će biti negativan!

Očekuje se da će Evropska komisija i ove godine "kazniti Kosovo" zbog rasta broja azilanata, visokog nivoa korupcije i nedostatka ekonomskog razvoja, piše dnevnik "Zëri".

Ovako u najmanju ruku vjeruju čelnici političkih partija i pripadnici civilnog sektora, prema kojima dokument Evropske komisije se neće razlikovati nimalo od ranijih godina, koji su bili ocjenjeni kao izvještaji neuspjeha a ne progresa.

Pretpostavlja se da će Izvještaj Evropske komisije o napredovanju Kosova, koji bi trebalo da bude objavljen 16. oktobra, i ove godine potvrditi neuspjehe kosovskih institucija u mnogo oblasti, počevši od korupcije, organiziranog kriminala kao i kršenje zakona, koji se sagledavaju jedan po jedan u Izvještaju o progresu.

Poslanica Demokratskog saveza Kosova Vjosa Osmani je rekla za "Zëri" da je, poslije skandala koji su pratili kosovsku izvršnu vlast i ostale institucije tokom protekle godine, uzaludno očekivati da Izvještaj Evropske komisije bude bolji nego prošle godine kada je takođe bio kritičan prema Prištini.