5. Međunarodni filmski festival "PriFest" u Prištini

U Prištini se od 20. do 28. septembra, održava 5. Međunarodni filmski festival "PriFest“. U zvaničnom programu festivala je 49 filmova iz čitavog svijeta, a među njima posebno mjesto zauzima kinematografija balkanskih zemalja u okviru programa “Honey & Blood”. Festival već tradicionalno okuplja i veliki broj gostiju iz inostranstva, prenosi Anadolu Agency.

Direktorka “PriFesta” Vjosa Berisha u izjavi za AA istaknula je da je publici kroz 49 filmova ponuđeno 4.500 minuta premijere na Kosovu.

“Filmovi su podjeljeni u sedam kategorija od koji su tri takmičarske, dok četiri kategorije promovišu ili neku državu ili neki socijalni problem. Takmičarske kategorije su Glavna kategorija u kojoj imamo filmove iz cijelog svijeta, kategorija Balkana ima osam filmova i imamo takmičarski program za srednjemetražni film u kome se takmiči 10 filmova”, kaze Vjosa Berisha.

Pored takmičarskih, festival predstavlja i promocione programe i specijalne projekcije u kojima se prikazuju filmovi pobjednici festivala u Kanu i Berlinu. Prema riječima direktorke festivala, ove godine je u fokusu latinoamerički film, a festival ima i ulogu lobirabnja za državu Kosovo.

“Iz pet zemalja Južne Amerike smo donijeli šest filmova. To smo uradili u saradnji sa Ministarstvom inostranih poslova kao dio lobiranja za priznanje Kosova od zemalja Južne Amerike”, ističe direktorka Berisha.       

U kategoriji balkanskih filmova publika je, pored ostalih, imala priliku da odgleda i film iz Bosne i Hercegovine “Epizoda u životu berača željeza", bosansko-slovenačko-hrvatski film "Halimin put“, filmove iz Srbije “Krugovi” i “Ustanička ulica”, kao i hrvatske filmove “Svećenikova djeca” i “Ljudožder vegetarijanac”.

Inače, na “PriFestu” je ove godine i novi program “Let it be”, koji u fokusu ima LGBT populaciju, a koji je pripremljen u saradnji sa Outfestom, festivalom iz SAD-a. U okviru ovog filmskog festivala osnovan je i PriForum, koji je sastavni dio festivala, a u okviru koga se okupljaju filmski radnici sa Kosova, iz Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije.

Ove godine je na PriForumu održan i Pitching workshop, koji je vodio poznati slovenački reditelj i producent Danijel Hočevar.