Dvodnevna posjeta predsjednika Slovenije

Predsjednik Slovenije Borut Pahor, čestitao je premijeru Hashimu Thaçiju na sporazumu sa Srbijom, istakavši da on mora biti sproveden.

Pahor i Thaçi su na sastanku za vrijeme ručka podijelili mišljenje da će predstojeći lokalni izbori na Kosovu biti važan test za poštovanje pregovora Prištine i Beograda.
Slovenački predsjednik je ponovio da Slovenija podržava napore Kosova za ulazak u Evropsku uniju i istakao da smatra da je glavni posao za kosovsku vladu da ojača institucije i uspostavi vladavinu zakona. 
Pahor je danas ranije posjetio slovenačke trupe koje su stacionirane na Kosovu kao dio misije Kfora i susreo se sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice za Kosovo Samuelom Žbogarom. 
Žbogar je informisao Pahora o aktivnostima EU na Kosovu, naročito kad je riječ o organizaciji lokalnih izbora i rješavanju glavnih pitanja. 
Slovenački predsjednik se takođe susreo sa slovenačkim policijskim zvaničnicima koji rade na Kosovu u okviru misije Eulex. 
Pahor je utorak na konferenciji za novinare u Prištini, poslije sastanka sa predsjednicom Kosova Atifetom Jahjagom, istakao da su pregovori Beograda i Prištine "najveće dostignuće mudrosti, hrabrosti i političke volje na zapadnom Balkanu". 
Pahor i Jahjaga su se saglasili da je saradnja Prištine i Ljubljane veoma dobra, ali da ima dosta prostora za poboljšanja, naročito u oblasti trgovine, a slovenački predsjednik je podsjetio da je Slovenija drugi najveći strani investitor na Kosovu. 
Pahor se juče u Prištini susreo i sa predsjednikom kosovskog parlamenta Jakupom Krasniqijem, a posjetio je i glavni štab misije Kfora u Prištini, gdje se sastao sa komandantom Slavatoreom Farinom.