U katedrali u Prištini

Danas, kao i juče, ali i ubuduće, albanska civilacija uvijek će se ponositi imenom Majka Tereza. Ona je proizašla iz grudi jednog drevnog naroda, sa originalnom kulturom, identitetom i istorijom, posebnom i neprekinutom, kazao kosovski premijer Hashim Thaçi.

Povodom 10. godišnjice proglašenja Majke Tereze blaženom, 1700. godišnjice Milanskog edikta i blagoslova katedrali "Majka Tereza" danas je u katedrali "Majke Tereze" u Prištini održana svečana misa koju je predvodio specijalni izaslanik pape Franje Francesko Canalini.
Misi su prisustvali premijer Kosova Hashim Thaçi, brojni ministri, predstavnici političkog i civilnog društva Kosova i veliki broj katoličkih vjernika. Specijalni izaslanik pape Franje Francesko Canalini je, govoreći o humanistikinji Majci Terezi istakao da je ona dokazala da će ljubav uvijek biti potrebna, u svim društvima.
"Majka Tereza i njeno djelo dokazali su ljubav i nadu cijelim njenim bićem. To su svi razumijeli i priznali i nazvali je slatkim i lijepim imenom Majka. Osnova za rad Majke Tereze je bila Biblija. Majka Tereza nas je sve naučila da tokom života treba da budemo sveti”, kazao je Canalini.
Premijer Kosova Hashim Thaçi se na kraju svečane mise obratio prisutnima riječima da su duhovne i humane vrijednosti Majke Tereze sinteza najboljih vrijednosti albanske civilizacije. Premijer je naglasio da je Majka Tereza, rođena kao Gonxhe Bojaxhiu, žrtvovala sebe postajući, umjesto individualne majke, majka cijelog čovječanstva. Thaçi je napomenuo da Majka Tereza nikada nije krila svoje albansko porijeklo, ni kada je bila na početku službe kao mlada monahinja, ni kada je dobila Nobelovu nagradu za mir.
"Danas, kao i juče, ali i ubuduće, albanska civilacija uvijek će se ponositi imenom Majka Tereza. Ona je proizašla iz grudi jednog drevnog naroda, sa originalnom kulturom, identitetom i historijom, posebnom i neprekinutom”, kazao je Thaçi.
On je istakao da je albanski narod brojčano mali na svjetskom nivou, ali da je uspio da svijetu da humanistkinju prve klase. Dodao je i da je Majka Tereza otišla sa ovoga svijeta ne vidjevši oslobođeno Kosovo i Albaniju kao članicu NATO-a, ali da je važno da su dijelovi njene domovine danas dijelovi demokratskog svijeta sa jasnim evroatlantskim ciljem.
U okviru svečanosti u čast Majke Tereze i 1700. godišnjice Milanskog edikta, u Prištini je otvorena i izložba geopolitičkih karata iz vremena cara Konstantina.