Zajedničko saopštenje za medije

Ambasade Francuske, Njemačke, Italije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država (Kvinta) na Kosovu pozdravile su, u zajedničkom saopštenju, što se preko 100 političkih partija, koalicija, građanskih inicijativa i nezavisnih kandidata sa čitavog Kosova registrovalo za lokalne izbore 3. novembra.

"Takva različitost u predstavljanju je važna za izbor glasača i dalju konsolidaciju demokratije Kosova", piše u zajedničkom saopštenju pet zemalja Kvinte.

One ohrabruju sve birače sa pravom glasa, koji žive van Kosova, da se prijave za glasanje izvan Kosova do produženog roka, do 10. septembra, nadaju se "najširem mogućem učešću na dan izbora i raduju se živopisnoj kampanji".

Ovi izbori biće prvi koji će se održati na jedinstven način u svim kosovskim opštinama, podsjeća se u saopštenju.

"Pozdravljamo fleksibilnost unutar postojećeg pravnog okvira koju su pokazale kosovske institucije u organizaciji ovih izbora, kao i posredničku ulogu koju će Organizacija za evropsku bezbjednost i saradnju (OSCE) odigrati u četiri opštine na sjeveru Kosova", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuje se da su tehničke odluke, koje je 2. septembra donijela Centralna izborna komisija istakle posvećenost Kosova uključenju svih i izražava nada da će to imati pozitivnog odjeka na učešće političkih subjekata i glasača iz različitih zajednica širom Kosova, uključujući i one sa sjevera Kosova.